Canvassen voor de Provinciale Statenverkiezingen

Door Timo Haver op 20 maart 2023

Canvassen is een van de leukste onderdelen van partijlid zijn. Wat is canvassen? Voor degenen die het woord niet kennen – want toen ik nog niet politiek actief was, zei de term mij ook niks – is bij de deuren aanbellen om kiezers te winnen. Wij delen dan doorgaans een roos uit. Ik kan elk nieuw lid aanraden om mee te gaan. Ook als je nog nooit mee geweest bent of het spannend vindt om met bewoners te praten. Je wordt dan aan een ervaren lid gekoppeld en je kan er dan gewoon observerend bij staan, tot je je zeker genoeg voelt.

Misschien denk je dat mensen niet zitten te wachten op een PvdA’er die aanbelt. Natuurlijk is dit wel eens het geval, maar eigenlijk zelden. Mensen zijn toch wel benieuwd wat je te vertellen hebt of ze willen hun eigen verhaal kwijt. Wat je vaak aan de deur hoort, is dat mensen zich nog in de verkiezingen willen verdiepen, dus het komt ze wel goed uit dat er nu iemand is die ze aan de voordeur het een en ander kan vertellen. Het is toch anders dan iemand die je iets probeert te verkopen.

Wat zijn redenen waarom ik canvassen zo leuk vind?

Bewoners.

Dat is natuurlijk waar we het voor doen: het gesprek aangaan met de bewoners. Wie zijn de mensen achter de voordeuren en wat zijn hun ideeën? Het is dé manier om zelf te peilen wat mensen belangrijke kwesties vinden. Soms vinden wij als partij zaken erg belangrijk, maar pratenderwijs kom je erachter dat bij bewoners de focus elders ligt. Ook weet je nooit wat voor gesprek je gaat krijgen. Het doet denken aan het citaat uit de film “Forrest Gump”: ‘Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.’

Leden.

Deze reden heeft niet zoveel met het canvassen zelf te maken, maar canvassen is een levendige manier om partijgenoten te leren kennen. Lokale politici en (nieuwe) leden, ze lopen allemaal met elkaar samen. Je maakt vaak korte praatjes, tussen het aanbellen door. De sfeer bij een borrel vind ik toch anders, waarbij je aan het netwerken bent en groepjes elkaar opzoeken, maar bij het canvassen werk je samen aan iets. Ik heb meerdere vrienden via het canvassen gemaakt.

Wijk.

Wij pakken vaak wijken buiten het centrum en soms ook wijken waar ik zelf niet zo snel kom. In straatjes waar je normaal echt alleen komt als je er iemand kent. Zo leer je Haarlem goed kennen. En door met de bewoners te praten, leer je wat er in een wijk speelt, wat voor huizen er staan, hoe een wijk in elkaar zit.

Buiten zijn.

Als fractielid zit ik vaak in het stadhuis tot in de late, donkere avonduren. Hoe anders is het om ‘s middags buiten te zijn in het zonlicht. Moeder Natuur is ons ook gunstig gezind want toevalligerwijs hebben we vaak mooi weer.

Overigens canvassen we ook buiten verkiezingstijd, want ook dan willen we weten wat er in de wijk speelt!

Timo Haver

Timo Haver

Wie ben ik? Ik ben 31 jaar en geboren en getogen in Haarlem-Noord. In mijn tienerjaren heb ik in Velserbroek gewoond. Aan de UvA heb ik Europese studies gestudeerd en momenteel ben ik als planner werkzaam in bibliotheek Zuid-Kennemerland. Daarnaast ben ik (het enige) commissielid van onze fractie. Een grote eer! Waarom heb ik voor

Meer over Timo Haver