Schaduwraadslid

Timo Haver

Commissie Beheer

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken?

Allereerst wil ik vermelden dat het jongste Haarlemse raadslid momenteel 34 jaar is. De leeftijd van de raadsleden kan dus wat mij betreft omlaag. Er is geen enkele twintiger in de raad, die deze groep vertegenwoordigt. Ik wil me met name inzetten voor woningen, werk en onderwijs, want dit zijn de grootste problemen voor de jonge generatie. Te veel jongeren moeten noodgedwongen bij hun ouders blijven wonen, terwijl iedereen recht zou moeten hebben op een betaalbare woning.

Wat doe je in het dagelijks leven? 

Ik ben planner bij Bibliotheek Zuid-Kennemerland. De afgelopen jaren zie je regelmatig planners in het nieuws voorbij komen die een rooster vol rode hokjes laten zien en zeggen: ‘We krijgen het rooster niet rond!’ Zo’n persoon ben ik dus. Feitelijk omvat onze bieb zo’n 10 bibliotheken. Ik zocht een betekenisvolle werkplek: de bieb is een huis van kennis waar mensen zichzelf kunnen verrijken. Dat we open zijn gebleven tijdens de laatste lockdown, geeft aan hoe essentieel we zijn!

Wie is je politieke idool en waarom?

Franklin D. Roosevelt. Hij heeft het politieke systeem aangepakt en grondig veranderd. Hij transformeerde de federale overheid, die tot dan toe weinig meer deed dan zorgen dat de post op tijd aankomt, in een verzorgingsstaat die zorgt voor haar burgers. Over de grote bedrijven en de financiële sector zei hij: ‘I welcome their hatred.’ Welke politicus durft dat vandaag de dag nog?

Als we het dichter bij huis zoeken, is mijn idool Joop den Uyl. Hij is waarschijnlijk de Nederlandse premier die het diepst heeft nagedacht over hoe de moderne samenleving eruit zou moeten zien. Hij vocht voor zijn standpunten en had een duidelijke visie: spreiding van kennis, macht en inkomen. Dat Hans Wiegel hem ‘Sinterklaas’ noemde, is juist iets positiefs.

Waar ben je opgegroeid? Waar woon je nu?

Ik ben opgegroeid in de Transvaalbuurt, vlakbij de Cronjé. Ik heb later ook in Velserbroek en in andere buurten in Haarlem-Noord gewoond. Momenteel woon ik in het centrum. Per toeval, ik mikte daar niet op, maar vond hier woonruimte. Ik moet er soms nog aan wennen en zie mezelf nog steeds als een ‘Haarlem-noorderling’.

Waarom heb je voor de PvdA gekozen?

Ik wist sowieso dat ik links was, omdat ik vind dat de overheid zich juist moet inzetten voor de onderkant van de samenleving, voor degenen voor wie de kaarten slecht geschud zijn. We zien in de VS waar rechtse experimenten toe leiden. Dat iedereen het zelf maar moet uitzoeken en zichzelf wel kan redden, is een sprookje. Voor de andere linkse partijen koester ik ook sympathie, maar ik sloot me bij de PvdA aan omdat wij een brede, linkse volkspartij zijn: een partij voor hoog- én laagopgeleiden, voor stad én platteland, voor biculturele mensen én mensen zonder migratieachtergrond. Wij zijn dus niet specifiek op één thema of groep gericht.

Wat is jouw favoriete plek in Haarlem?

Dan toch de buurt waar ik opgegroeid ben: de Transvaalbuurt. In de vele, kleine, opeenvolgende straatjes was het als kind geweldig om buiten te spelen, net als in de aangrenzende Patrimonium- en Indische Buurt. Ik word er nostalgisch van. In mijn beleving is dit nog steeds hoe Nederland ‘eruit ziet’. De buurt is in de jaren ‘20 gebouwd, 100 jaar geleden. Het is dus feitelijk een openluchtmuseum!

Waar kun je mij volgen?

Instagram: https://www.instagram.com/timo_haver/

Facebook: https://www.facebook.com/timohaver

Mail: [email protected]

Twitter:  https://twitter.com/timohaver