9 juli, om 17:00 | Clubhuis PvdA Haarlem | Truus Oversteegenstraat 169

Boekenclub bespreekt De Gaskolonie: van nationale bodemschat tot Groningse tragedie

Op zondagmiddag 9 juli bespreken we in de boekenclub van de PvdA Haarlem het boek ‘De Gaskolonie: van nationale bodemschat tot Groningse tragedie’ van M. Brandsma, H. Ekker en R. Start. Leden en belangstellenden zijn van harte welkom om zich bij de boekenclub aan te sluiten!

Uitgeverij Passage over het boek
“Het aardgas is altijd als een zegen voor ons land beschouwd. Maar is dat ook zo? In 1959 werd in de buurt van Slochteren aardgas gevonden. De winning ervan levert ons land en een aantal oliemaatschappijen sindsdien zeer veel geld op. Nederland draait op aardgas. Het gaswinningsgebied wordt intussen getroffen door aardbevingen, bodemdaling en schade aan huizen en andere gebouwen. Jarenlang is ontkend dat die aardbevingen iets met de gaswinning te maken zouden hebben. De vraag is dus gerechtvaardigd: wat levert dat gas Groningen en Nederland eigenlijk op?

Drie journalisten gaan op onderzoek uit en komen er al snel achter hoe gigantisch groot de belangen zijn die gepaard gaan met de gaswinning, hoe groot de ellende van de gedupeerden is en hoe weinig rekening gehouden is met veiligheidsaspecten. Dat laatste kwam ook ondubbelzinnig naar boven toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid haar bevindingen publiceerde.

Onder anderen minister van Economische Zaken Henk Kamp, de voormalige staatstoezichthouder Jan de Jong en de oud-directielid van het KNMI Hein Haak geven in dit boek hun visie op de problemen in Groningen en op de toekomst van de gaswinning. Daarnaast spraken de drie auteurs met talloze anderen, met politici, wetenschappers, mensen uit de gaswereld en met Groningse burgers en burgemeesters. Hun onderzoek heeft geleid tot een reconstructie die duidelijk maakt hoe onze nationale trots, het gas, een nationaal hoofdpijndossier is geworden.”

Uitgeverij Passage over de auteurs
“Heleen Ekker en Reinalda Start werken voor NOS nieuws, Margriet Brandsma tot voor kort ook. Voor hun werk houden ze zich onder meer bezig met de gaswinning en aardbevingen in Groningen.”

Over de PvdA Haarlem Boekenclub
Ben je gek op lezen én geïnteresseerd in de politiek? Sluit je dan aan bij de boekenclub van de PvdA Haarlem! Elk kwartaal lezen we eenzelfde boek en komen we op een zondagmiddag bij elkaar om het boek te bespreken. Elke bijeenkomst start met een inleiding op het boek, het gesprek daarna wordt geleid door een van de aanwezigen. Iedereen komt een keer aan de beurt als gespreksleider.

Om deel te nemen is aanmelden verplicht.
Dat kan door een mailtje te sturen aan Diana van Loenen: dianavl@gmail.com.