Museum van de Geest gered!
In de laatste raadsvergadering van 2024 besloot de gemeenteraad om het Museum van de Geest tijdelijk financieel te ondersteunen. Het museum dreigde failliet te gaan. De PvdA-fractie is enorm blij dat het faillissement is afgewend. De aandacht voor mentale gezondheid is hard nodig. Het museum is van grote waarde voor Haarlem en ver daarbuiten.
Hoe ging het mis?
Inhoudelijk is het museum van bijzonder hoge kwaliteit. In 2022 werd het museum zelfs European Museum of the Year! Toch ging het financieel minder goed. De coronaperiode zorgde voor een lange periode van sluiting. Het Museum van de Geest heeft twee locaties: Dolhuys Haarlem en Outsider Art Amsterdam. De Russische inval in Oekraïne bracht een sluiting van Hermitage Amsterdam met zich mee, waardoor het Outsider Art Museum minder bezoekers kreeg. Er was ook te weinig aandacht voor een goede bedrijfsvoering en structurele financiering en er ontstonden flinke schulden (onder andere bij de gemeente). De combinatie van deze factoren zorgde ervoor dat het museum op de rand van een faillissement kwam te staan.
Ultieme reddingspoging
Het museum heeft hard gewerkt aan een reddingsplan. Met een aantal partijen zijn we daarover in gesprek gegaan met het museum. Na dat gesprek agendeerden wij het voor de commissievergadering. Er lag een hulpvraag voor van in totaal 1,8 miljoen euro. In de commissievergadering gaven wij aan dat dit een te hoge bijdrage was. Zeker omdat we het reddingsplan risicovol vonden. Er werd bijvoorbeeld flink bezuinigd, maar er moesten wel meer bezoekers komen. We gaven aan dat we hoopten op een gezamenlijke oplossing waarin de gemeente bijdraagt, maar ook de GGZ-instellingen en hopelijk ook andere financiers, zodat er een stevigere basis kon ontstaan om het museum te laten bestaan. Wethouder Diana van Loenen beloofde een ultieme reddingspoging te doen door met het museum en belangrijke betrokkenen om tafel te gaan. Dit werd een succes!
Foto: Danny van Leeuwen (Actiepartij)
Hoe helpt de gemeente?
De GGZ-instellingen beloofden meer bij te gaan dragen als de gemeente ook tijdelijk hulp bood. Op verschillende manieren schiet de gemeente te hulp. De openstaande schulden van in totaal 639 duizend euro worden kwijtgescholden, zodat het museum met een schone(re) lei kan doorgaan. In 2025 en 2026 geeft de gemeente een financiële bijdrage van jaarlijks 140 duizend euro. Het museumgebouw is van de gemeente. Het reddingsplan zet in op meer op het vergroten van eigen inkomsten, onder meer uit onderverhuur aan samenwerkingspartners uit de zorg. De gemeente gaat helpen om dit mogelijk te maken.
Bezoek het museum!
Het reddingsplan biedt een goede kans op een levensvatbare toekomst voor het museum, maar het blijft spannend. Het komende jaar moet worden aangetoond dat het museum inderdaad levensvatbaar is. Daar kan iedereen bij helpen. Allereerst door het museum te bezoeken! En misschien ook wel door begunstiger of vriend van het museum te worden. Wij wensen alle medewerkers en vrijwilligers heel veel succes.