Door Erica Bastiaans op 19 december 2024

Onderwijs centraal in commissie Samenleving

December stond in het teken van een heel belangrijk onderwerp voor de PvdA: onderwijs. Op 4 december was het jaarlijkse gesprek met de bestuurders van het openbaar onderwijs, waarin we onze waardering uitspraken voor het verzorgen van kwalitatief goed onderwijs. In lastige tijden, want er blijven zorgen over de mentale gezondheid van jongeren, de toegang tot de jeugdzorg en het personeelstekort. Als PvdA hebben we onder andere vragen gesteld hoe scholen zelf de leerlingbegeleiding kunnen versterken waardoor er een preventieve werking uitgaat naar de instroom in de jeugdzorg. Scholen gaan hier zelf over, maar we hebben benadrukt hoe belangrijk het is dat gemeente en scholen hier samen aan werken.

Kansengelijkheid en verlengde brugklas

Dit geldt ook voor kansengelijkheid. Goed onderwijs is de basis voor kansengelijkheid. Ieder kind in Haarlem heeft recht op goede en voldoende leerkrachten, extra hulp waar nodig. Dit mag niet afhankelijk zijn van de portemonnee van de ouders. Met het aanstellen van een brugfunctionaris, (vergelijkbaar met een schoolmaatschappelijk werker) op scholen in buurten met een sociaaleconomische achterstand, is hier een goede stap mee gemaakt. Het Stedelijk Gymnasium werkt aan diversiteit door actief leerlingen uit Schalkwijk en Haarlem-Oost te werven, maar dit levert nog niet het gewenste resultaat op.

Dat is wat de PvdA betreft een pleidooi voor de verlengde brugklas, waarmee je (te) vroege selectie voorkomt en leerlingen van alle niveaus langer met elkaar in de klas zitten. Verder hebben we gepleit voor het aanvragen door scholen van subsidie voor de Verrijkte Schooldag. Kinderen voor wie het van huis uit niet vanzelfsprekend is, krijgen hierdoor sport en cultuur op school aangeboden. Goed voor hun ontwikkeling, op alle vlakken.

Familieschool en onderwijsaanbod

Op 12 december stonden de Familieschool en het Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen (RPO) op de agenda. Uit onderzoek in Amsterdam blijkt dat de familieschool (waarbij onderwijs en (zorg)voorzieningen onder één dak zitten) de relatie met ouders en de wijk versterkt, waardoor er eerder zicht komt op problemen als armoede. Samenwerken met ouders is goed voor het kind en dat is weer positief voor hun ontwikkeling. Het concept familieschool blijkt voor veel raadsleden nog abstract, dus hebben we voorgesteld om zo’n school te bezoeken en met eigen ogen te zien hoe het in de praktijk werkt. Dit gaat binnenkort gebeuren en daarna zullen we verder in gesprek gaan hoe we in Haarlem meer familiescholen kunnen krijgen.

Tenslotte het RPO. Voor de komende jaren is het onderwijsaanbod zeker gesteld. Het nieuw RPO zal beleidsrijker zijn. We hebben we de wethouder gevraagd de raad regelmatig te informeren en te betrekken bij de invloed die de gemeente kan uitoefenen op nieuw beleid over het onderwijsaanbod in de regio.

Het waren goede gesprekken met de bestuurders en wethouder, al blijft het lastig dat we als raad voornamelijk over onderwijshuisvesting gaan. We gaan er in 2025 alles aan doen om de invloed die we kunnen uitoefenen, te gebruiken!

Erica Bastiaans

Erica Bastiaans

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Als lid van de commissie Samenleving ben ik woordvoerder op Onderwijs en Maatschappelijke Ondersteuning Na 1,5 jaar in de raad is mijn motivatie nog steeds: kinderen in Haarlem een goede start geven. Eerlijke kansen creëren voor alle kinderen en ouders daarbij betrekken. Het mag niet uitmaken

Meer over Erica Bastiaans