Door Bowien Wegman op 12 oktober 2024

PvdA Haarlem pleit voor humaan en structureel vluchtelingenbeleid

In de afgelopen jaren heeft PvdA Haarlem zich ingezet om verantwoordelijkheid te nemen voor de opvang van vluchtelingen. Onze stad heeft aanzienlijke stappen gezet en diverse opvanglocaties gerealiseerd en momenteel vangen we een groot aantal vluchtelingen op. 

Onder Haarlemmers is er ook veel draagvlak voor de opvang van vluchtelingen en het maakt trots dat zo veel Haarlemmers keer op keer klaar staan om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Zo laat Haarlem zien bereid te zijn haar rol te spelen in deze humanitaire crisis. Maar het huidige beleid vanuit het Rijk zorgt voor grote uitdagingen.

De onzekerheid rondom de mogelijke intrekking van de spreidingswet en het ontbreken van duidelijke kaders vanuit Den Haag creëren een instabiele situatie. Dit gebrek aan richting maakt het vrijwel onmogelijk om langdurige en duurzame opvangvoorzieningen te realiseren. Wat we zien, is dat we steeds opnieuw noodgedwongen tijdelijke opvang moeten opbouwen en vervolgens weer moeten afbouwen. Dit is niet alleen inefficiënt, maar leidt ook tot hogere kosten, veel onrust onder inwoners en asielzoekers, en druk op het COA.

Deze situatie is niet langer houdbaar. Het is tijd voor een eerlijk, humaan en haalbaar beleid, waarbij andere gemeenten hun deel van de verantwoordelijkheid nemen en er vanuit het Rijk meer stabiliteit en ondersteuning komt.

We zijn in Haarlem solidair met vluchtelingen. Tegelijkertijd is het belangrijk om realistisch te zijn over de grenzen van wat mogelijk is in Haarlem als niet alle gemeenten meedoen. Wat wij als PvdA Haarlem willen, is structurele oplossingen die leiden tot echte continuïteit in de opvang. Tijdelijke opvang werkt niet op de lange termijn, en het is hoog tijd dat het Rijk dit inziet. Meer structurele steun is nodig, zodat er niet telkens opnieuw in tijdelijke oplossingen geïnvesteerd hoeft te worden.

 

Bowien Wegman

Bowien Wegman

Waar zet je je voor in als raadslid? In de Commissie Samenleving draag ik mijn verantwoordelijkheid voor de portefeuilles inkomen en schulden en inclusie en diversiteit. Daarnaast ben ik actief in de Commissie Bestuur, waar ik de portefeuilles openbare orde en veiligheid, bestuurszaken en organisatie en dienstverlening beheer. Wat doe je in het dagelijks leven?

Meer over Bowien Wegman