Door Dion Heinis op 28 september 2024

Zeven nieuwbouwprojecten samen anders toch van start

De Haarlemse coalitie zet zich in om tot en met 2030 10.000 woningen toe te voegen aan de stad. De focus van de gemeente ligt daarbij op prioritaire ontwikkelzones. Dat betekent dat er voor veel nieuwbouwprojecten buiten deze zones geen ambtenaren beschikbaar zijn. Toch gaan er nu zeven nieuwbouwprojecten buiten de prioritaire zones snel van start. Daarmee stemde de gemeenteraad met een ruime meerderheid in op 26 september. Het kan door samen anders te werken. In totaal gaat het om 440 nieuwe woningen, waarvan 265 sociale huurwoningen. Om de nieuwbouw mogelijk te maken worden ook 65 sociale huurwoningen gesloopt.

 

Beeld: Voorlopig ontwerp Hamelinkstraat (3D Impressie hoek zuidoost Merovingenstraat / Hamelinkstraat)

Samen Anders

Samen Anders is een samenwerking tussen ontwikkelaars, woningcorporaties en de gemeente. In dit samenwerkingsverband zoeken de deelnemers naar manieren om slimmer samen te werken. De projecten kunnen starten door een vereenvoudigd proces te volgen waarin de woningcorporaties een belangrijke positie krijgen. De woningcorporaties zijn met eventuele ontwikkelaars verantwoordelijk voor het maken van een plan voor participatie en inspraak. En voor het uitvoeren van dat plan. De gemeenteraad laat juist een beetje los. Er komt voor deze projecten geen programma van eisen van de leefomgeving. In plaats daarvan wordt een kadernotitie opgesteld met daarin de randvoorwaarden en uitgangspunten. Wel heeft de gemeenteraad bij de meeste projecten het laatste woord bij de ruimtelijke procedure. Voor PvdA Haarlem was de afweging snel gemaakt. Wij gaan het experiment graag aan, zodat de projecten van start kunnen gaan.

 Ongedeelde stad

Door met deze projecten te starten maken we de bouw van sociale huurwoningen mogelijk in wijken waar er weinig zijn. Het voorstel draagt flink bij aan de ongedeelde stad. Het gaat om deze zeven projecten (let op, de aantallen zijn soms indicatief):

Aan de westkant van het Spaarne

  1. Orionhof: 90 woningen (44 sociaal extra) Ymere
  2. Locatie Bison Bowling: 150 woningen  (75 sociaal extra) Elan Wonen
  3. IJsbaanlaan: 50 woningen (allen sociaal extra) Elan Wonen

Aan de oostkant van het Spaarne

  1. Baden-Powellstraat: 30 woningen (middelduur/duur) Elan Wonen
  2. Thomas-Morestraat: 20 woningen (middelduur/duur) Elan Wonen
  3. Amsterdamsevaart 38 – 60: 50 woningen (20 sociaal extra) Elan Wonen
  4. Graafschap- / Hamelinkstraat: 50 woningen (17 sociaal extra) Pré Wonen

Wil je meer weten? Lees dan de startnotitie.

Ben je benieuwd naar onze bijdrage in de commissie? Kijk de livestream dan terug.

 

 

Dion Heinis

Dion Heinis

Waar zet jij je voor in als raadslid? Veel van waar ik me voor inzet heeft te maken met het oplossen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. Veel mensen in mijn omgeving zijn door de torenhoge prijzen en ellenlange wachttijden Haarlem uitgeduwd. Ik wil bijdragen aan onze ambitie om tot en met 2030 (in negen

Meer over Dion Heinis