Door op 15 januari 2015

Joyce Langenacker blogt (3)

PvdA-wethouder Joyce Langenacker besteedt in deze nieuwe blog onder meer aandacht aan de toekomst van de sociale werkplaats, het lokaal sociaal akkoord, Serious Request en de strijd tegen armoede.

 

 

 

—– Nieuwe weg —–

Elke drie maanden hangt op mijn kamer een ander kunstwerk.
Dit kwartaal heb ik gekozen voor een foto van kunstenaar en fotograaf Ellen de Vries
met de titel ‘Nieuwe Weg’.
De nieuwe weg

Waarom gekozen voor deze foto zult u zich afvragen? De schoonheid van het beeld spreekt mij bijzonder aan, maar het beeld heeft voor mij ook iets vertrouwds. Een nieuwe weg sluit aan op oude wegen, er is sprake van een bepaalde continuïteit, wegen die we al kenden en die voor ons vertrouwd zijn. Aan de andere kant staat het beeld voor een teken van verandering. Van een nieuw pad, nieuwe inzichten en een nieuwe bestemming.

 

 

—– Sociale werkplaats —–

Deze symboliek benoemde ik ook bij de nieuwjaarsreceptie van Paswerk waar ik de mensen in de Sociale Werkplaats toesprak als voorzitter van het bestuur. Voor de meeste medewerkers zal de weg van 2015 vertrouwd voelen: alle bestaande SW’ers houden continuïteit en het is ons ook gelukt om een deel van de mensen op de wachtlijst van Paswerk voor het einde van het jaar nog een plek te bieden.

De vanzelfsprekendheid voor deze mensen is er niet meer voor de nieuwe mensen met een beperkte loonwaarde. De komende maanden gaan wij als bestuur en de regio met onze gemeenteraden in gesprek over welke kansen en mogelijkheden wij kunnen bieden aan mensen die vanaf 1 januari 2015 bij de gemeenten aankloppen en vroeger in aanmerking kwamen voor een SW indicatie. We hebben daar pas half 2015 volledige duidelijkheid over, maar willen wel zo snel mogelijk starten met de uitwerking daarvan, bijvoorbeeld in de vorm van pilots.

 

En er zijn veel meer veranderingen in 2014 ingezet,
die vanaf 2015 in de uitvoering gaan.

 

—– Zorg, jeugd en werk —–

De nieuwe taken op het gebied van zorg, jeugd en werk. In 2014 is heel hard gewerkt om deze veranderingen mogelijk te maken. Wij hebben er vertrouwen in dat we deze taken als gemeenten in onze regio aankunnen. We hebben in gesprek met de raad, de partners in onze stad en met cliënten het beleid vorm gegeven, maar nu moeten we er zorg voor dragen dat niemand buiten de boot valt en iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.

 

—– Lokaal sociaal akkoord —–

Vanuit mijn eigen portefeuille, Werk, hebben we voor het kerstreces nog een Lokaal Sociaal Akkoord kunnen sluiten met 27 partijen in de stad, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vanaf 2015 een plek te kunnen bieden bij bedrijven of organisaties. Een plek op gebied van werk, stageplekken en bestrijding jeugdwerkloosheid. In 2015 komt het er op aan de intenties waar te maken.

LokaalSociaalAkkoord

 

—– Paswerk nieuwe stijl —–

Een nieuwe weg is spannend, is uitdagend en brengt soms discussie met zich mee. Dat hebben we eind 2014 ook ervaren. We zijn met de gemeenteraad het gesprek aangegaan over de mogelijke risico’s van de nieuwe structuur die we voor het bedrijf Paswerk hebben gecreëerd. Helaas kwam Paswerk hierdoor negatief in het nieuws, terwijl de discussie vooral ging over de nieuwe structuur van de holding Pasmatch waarin we re-integratie trajecten hebben belegd.

 

—– Afstemming met Den Haag —–

De afstemming met PvdA staatssecretaris is Klijnsma is goed verlopen. Nog net voor het nieuwe jaar heeft zij een brief gestuurd waarin zij in gaat op het feit dat we wettelijk verplicht waren om ZZP’ers, die geld hebben gespaard voor hun pensioen met een verzekeringspolis, deze spaarpot eerst te gebruiken voordat een beroep kan worden gedaan op de bijstand. Vooruitlopend op een wetsverandering per 1 januari 2016 kunnen we ons beleid al vanaf 1 januari 2015 versoepelen.

 

—– Serious Request —–

Terugkijkend naar 2014, kunnen we als Haarlem heel trots zijn op hoe Serious Request is verlopen en op de positieve energie en aandacht die dit de stad heeft opgeleverd. En het is nog niet helemaal klaar. Ik heb vanuit mijn portefeuille Wonen en Sociale Zaken in het kader van Serious Ambtenaar twee opdrachten verstrekt waarmee meerdere ambtenaren uit het land de komende maanden aan de slag gaan. Goed voor de opbrengst aan het goede doel, maar ook een manier om de expertise van verschillende gemeenten uit het land te bundelen en zo te komen tot oplossingen voor belangrijke vraagstukken.

 

—– Economie en de Waarderpolder —–

Vanuit mijn portefeuille Economie en maar ook omdat ik als wethouder de Waarderpolder als aandachtsgebied heb, legde ik de afgelopen maanden regelmatig bedrijfsbezoeken af in de Waarderpolder. De diversiteit van bedrijven blijft me verrassen. Van Waterlaboratorium tot 3Dmakerszone tot spekjesfabriek. Gedeputeerde Jan van Run vergezelde ik samen met ambtenaren van het ministerie van Economisch Zaken bij een werkbezoek aan MSD. Met name de bedrijfsvoering
en de manier waarop MSD haar personeel betrekt bij het bedrijf zijn mij opgevallen en hebben mij geïnspireerd.

 

—– De strijd tegen armoede —–

Over bundeling van expertise gesproken: In december heeft een bijeenkomst plaats gevonden met allerlei organisaties in onze stad die werken of contact hebben met mensen in de armoede. Hoe bereiken we deze doelgroep nog beter of makkelijker zodat er geen geld op de plank blijft liggen en al het geld terecht komt bij hen die het nodig hebben? Een belangrijk advies was een simpel maar overzichtelijk boekje voor iedereen waarin alle mogelijke regelingen staan genoemd. Maar natuurlijk zijn we er dan nog niet. We blijven ons inzetten om het geld dat voor deze groep bedoeld is, zo goed mogelijk, te besteden.