Joyce Langenacker blogt (2)
Afscheid en nu weer vooruitkijken en samen aan de slag!
Edo Paardekoper, zoals hij zich zelf omschrijft: vrijwilliger, kennisdeler, belangenbehartiger in zorg onder andere in onze stad, sprak mij via Facebook aan wanneer ik weer een weblog zou schrijven. Terecht en ook goed, want ik besef dat het tijd vinden voor even terugkijken er snel erbij inschiet..
Deze week stond voor mij in het teken van (politiek) afscheid nemen en (politiek) opnieuw beginnen. We namen afscheid woensdag van Ewout Cassee en de afgelopen tijd van D66’ers die door alle omstandigheden niet meer verder wilden. Maar ik maakte ook kennis met mijn beoogd nieuwe collega Jeroen van Spijk en de nieuwe D66’ers zijn gestart. Wat ik hoop is dat we met de nieuwe mensen en de reeds vertrouwden, in coalitie en oppositie, weer verder kunnen en samen aan de slag gaan voor onze stad!
—– Serious Request —–
De koorts begint serious op te lopen… Nog even en het glazen huis staat op onze mooie Grote Markt. Op de wethoudersconferentie deze week nodigde ik mijn collega wethouders in het land uit om tijdens Serious Request aan Haarlem een bezoekje te brengen, juist nu. Tienduizenden komen vanaf 18 december dagelijks onze stad bezoeken. Ongelofelijk om zo’n mooi feest straks in Haarlem te hebben. De initiatieven zijn legio en het is mooi om te zien wat dit evenement juist doet in het verbinden van mensen en organisaties. Iedereen zoekt elkaar op. De winkeliersverenigingen werken samen aan ‘Geef je dag’. De gemeenteraad en het college hebben elkaar gevonden om op 9 en 10 december de stad te bedienen, door in de Gravenzaal een mooi diner op te dienen. Er zijn nog kaarten overigens, dus geef je op!
En daarnaast verbindingen tussen verschillende soorten bedrijven en creatieven. Het afgelopen weekend was ik als ambassadeur aanwezig bij Serious Innovation in de Waarderpolder. Dit mooie evenement is vorig jaar in Leeuwarden gestart en heeft als doel om vraagstukken van organisaties en bedrijven te koppelen aan creatieven en adviseurs. Tijdens de dag vonden er vele brainstorms plaats met als doel het bieden van mogelijke oplossingen en kansen. Bedrijven en organisaties betalen voor hun adviezen en dit geld komt ten goede aan Serious Request. Ik mocht een videoboodschap inspreken en mij werd gevraagd: wat doet een wethouder zoal? Ik kwam tot de verdeling: 1/3 afstemming in het stadhuis, 1/3 besluitvorming (1 dag in de week in het college van B&W en voorbereidingen en vergaderingen in de raad) en 1/3 in de stad. Deze combinatie maakt deze baan zo divers en interessant. Ik probeer hieronder verschillende onderwerpen, inspiratiebronnen en ervaringen van de afgelopen tijd weer te geven.
—– Armoede —–
De beste bestrijding van armoede is het voorkomen van schulden. Simpel gezegd natuurlijk, maar wel effectief. Preventie van schuld door o.a. educatie stond centraal vorige week in Groningen tijdens een jubileum van 10 jaar schuldpreventie.
Koningin Maxima nam een intentieverklaring van 28 wethouders uit het land in ontvangst. Ik ben er trots op dat Haarlem medeondertekenaar en medeaanbieder was. Maar hiermee zijn we zijn er niet. Er zijn nog steeds dagelijks mensen die in de (financiële) problemen komen. Inmiddels heeft de gemeente Haarlem geen wachtlijsten meer, maar de vraag is of mensen tussen de wal en het schip raken en hoe we hier dan mee omgaan. Tijdens de begrotingsbehandeling vroeg de gemeenteraad om een quickscan. Die gaat uitgevoerd worden door de RKC.
Het voorkomen van huisuitzettingen en bieden van een vangnet voor een gezin is essentieel. De bereidheid om mee te werken en echt iets te willen doen aan de situatie ook. Wij werken aan nieuwe afspraken met de woningbouwcorporaties, centrum voor Jeugd en Gezin en de sociaal wijkteams om de samenwerking te versterken met als doel het voorkomen van huisuitzettingen.
In deze tijden merk je dat steeds meer zzp’ers het moeilijk hebben. De afgelopen weken heb ik bij Jetta Klijnsma gevraagd om extra maatregelen om de zzp’ers die aankloppen bij onze sociale dienst te kunnen helpen en niet eerst te moeten vragen om hun verzekeringspolissen te cashen. Eerder constateerde zij verontwaardigd (en terecht) dat we niet van mensen moeten vragen om hun pensioen eerst op te eten voordat ze in aanmerking komen voor de bijstand. Ik vind dat we niet alleen mensen waarvan de werkgever pensioen heeft opgebouwd moeten beschermen. Ook zzp’ers die hun eigen pensioen via polissen opbouwen hebben deze bescherming nodig. Jetta Klijnsma gaf mij aan hiermee bezig te zijn. Ik hoop haar volgende week weer te spreken over de stand van zaken.
De groene moeders van Rebup adviseren hun buurtbewoners in de Slachthuisbuurt over het beperken van energielasten, zodat wonen betaalbaar blijft. Rebup opende recent een nieuw pand om deze activiteiten en wijkactiviteiten te scheiden van de ruimte voor kunst en cultuur.
—– Werk —–
In de Pletterij ging ik in debat met Arjo Klamer over de vraag: Snel een uitkering of snel weer aan het werk? Waar SP wethouder Klamer uit Hilversum vooral snel de uitkering wil uitkeren, willen wij voorkomen dat mensen een uitkering krijgen door hen tijdens de eerste vier weken na aanmelding meteen weer aan het werk te helpen. In groepsverband en individueel worden ze in vier weken begeleid naar werk waar kan. Juist om armoede te beperken en perspectief te bevorderen is werk belangrijk.
—– Bedrijven —–
Ook de afgelopen maanden heb ik weer veel mooie bedrijven bezocht. Ik wil hier toch in het bijzonder aandacht vragen voor ondernemer en mede eigenaar van familiebedrijf Vallenduuk Advocaten: Valerie. Zij was finalist bij de Haarlemse Ondernemersprijs 2014 en wilde wat terug doen voor de stad. Gisteren organiseerde zij Present Your Startup in de Lichtfabriek onder de naam: Haarlemvalley. De energie die gisteren in de Lichtfabriek aanwezig was en de vele investeerders en startups die zij wist te werven, het was indrukwekkend. Een prachtig evenement en goed voor onze stad.