Door op 1 mei 2014

Dag van de arbeid, 1 mei 2014

Bij de 1 mei viering in het Reinaldahuis heb ik ruim 100 aanwezigen als volgt mogen toespreken.

Dag van de arbeid, 1 mei 2014

Een Internationaal socialistisch feest op 1 mei. In 1891 uitgeroepen door het Internationale Arbeidscongres om te demonstreren voor een achturige werkdag, in latere jaren voor betere arbeidsvoorwaarden in het algemeen. Men hield optochten, bijeenkomsten en danste om de meiboom. Voor socialisten symbool van een nieuwe sociaal rechtvaardige wereld.

De grondtoon van de Dag van de Arbeid is heden ten dage het gevoel van internationale verbondenheid.

Voordat 1 mei als “Dag van de Arbeid” bekend werd, gold het als een “viering van de meimaand”, ofwel een lentefeest. Alfred de Grote (848-899), koning van het Engelse Koninkrijk Wessex, verkondigde voor het eerst de gedachten over een evenredige etmaal verdeling. De eis om slechts acht uur per dag te werken werd in de 15e en 16e eeuw veelvuldig onder de Engelse ambachtslieden gehoord.

Hoe kunnen wij wereldwijd omgaan met groeiende ongelijkheid? Op papier zijn alle mensen op onze planeet gelijk, maar in de praktijk leven ze in extreem verschillende sociale omstandigheden. Tussen ‘haves and have-nots’ gaapt een diepe kloof, die bovendien steeds dieper wordt.

De twintig procent armsten op deze wereld verdienen op het einde van de twintigste eeuw vierenzeventig keer minder dan de twintig procent rijksten. In 1960 was dat maar dertig keer minder, in 1900 zeven keer en in 1800 slechts twee à drie keer minder.

Revolutie
Ondanks de economische groei van de 18e eeuw in Frankrijk, bleven bevoorradingscrises en de voortdurende stijging van de voedselprijzen het dagelijks leven van de gewone mensen domineren. Noch de plattelanders (die 85% van de bevolking uitmaakten) noch de stedelijke ambachtslui en arbeiders zagen hun situatie verbeteren.

De jeugd heeft toekomst?
Op dit moment zijn er volgens het CBS 130.000 jongeren in de leeftijd van 15 – 25 jaar werkloos. Tegelijkertijd zijn 8.000 jongeren van de beroepsbevolking naar de niet-beroepsbevolking verschoven, waardoor de netto arbeidsparticipatie van deze groep ongeveer 34,1% bedraagt.

Waarom we werk moeten maken van ons maatschappelijk ideaal?
De principes van Liberté, égalité, fraternité, oftewel Vrijheid, gelijkheid en broederschap zijn van alle tijden. Wereldwijd zijn er nu bewegingen gaande met dit uitgangspunt omdat men met onrechtvaardigheid niet kan leven. Je wilt dat je kinderen een goed leven hebben of krijgen.

Woonachtig In Haarlem:
Voor het geluk geboren?

Ook in onze stad is armoede en geen werk. Hierdoor hebben Haarlemmers met minder geluk minder vrijheid en mogelijkheden.

De nieuwe tijd vraagt van 20 % van de rijkste Haarlemmers misschien wel solidariteit voor de 20 % armste Haarlemmers? Misschien is de maatschappelijke waarde, ieder mens telt, voor ons samen reden te kiezen voor nieuw denken. De Wet inschakeling Werkzoekenden zou wellicht vervangen mogen worden door de wet Inkomen Werkt. Deze wet garandeert inkomen en participatie voor iedereen. Dag van de Arbeid blijft actueel, zolang dit niet is gerealiseerd en de oneerlijke verdeling van geld niet grondig wordt aangepakt. Vanaf 1 mei 2014, dag van de maatschappelijke revolutie van de Mens!

Solidariteit

Dank u wel,

Ik ben Ruud Antonisse, ondernemer en Uw afdelingsvoorzitter van de PvdA Haarlem