Waar zet jij je voor in als raadslid?
Veel van waar ik me voor inzet heeft te maken met het oplossen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. Veel mensen in mijn omgeving zijn door de torenhoge prijzen en ellenlange wachttijden Haarlem uitgeduwd. Ik wil bijdragen aan onze ambitie om tot en met 2030 (in negen jaar tijd) 10.000 woningen op allerlei plekken in de stad toe te voegen, met name voor starters en ouderen. De veranderde economische omstandigheden zorgen daarbij voor nieuwe uitdagingen. Ik wil eraan bijdragen dat we in Haarlem doorbouwen aan betaalbare woningen. De nieuwe woningen helpen ook bij onze ambitie om in 2030 dakloosheid in Haarlem te beëindigen. Dat doen we door housing first, want voor Haarlemmers die helemaal geen thuis hebben moeten we als eerste een goede woonoplossing vinden. Aan het eind van deze periode moeten we goed op weg zijn om deze ambitie waar te maken. Wat ik ook enorm belangrijk vind is om het klimaatoffensief tegen (energie)armoede, dat een belangrijke plek kreeg in ons verkiezingsprogramma, te laten slagen. Tijdens de kadernota in 2023 lukte het om de gemeentelijke bijdrage daaraan te verdrievoudigen naar drie miljoen euro. Dat gaat veel huurders helpen aan een lagere energierekening. De commerciële huursector is in Haarlem de laatste jaren snel gegroeid en daarmee ook de huurmisstanden. Daarom zet ik me vier jaar lang in voor goed verhuurderschap. Het is mijn doel dat de gemeente zich maximaal inzet om het foute verhuurders onmogelijk te maken. Als laatste ben ik ook woordvoerder op het thema cultuur. Deze periode nemen we op dit thema grote beslissingen, bijvoorbeeld over de uitbreiding van de Schuur en een nieuw depot voor onder andere het Frans Hals Museum. Ook dit is een ontzettend interessant en leuk thema om aan te werken.
Wat doe je in het dagelijks leven?
Mijn loopbaan staat tot nu toe in het teken van de wooncrisis. Dat begon als trainee in het beleidsteam wonen van de gemeente Haarlem. Daarna ging ik werken bij Pré Wonen (met zo’n 8.000 woningen in Haarlem). En nu werk ik met veel plezier als adviseur bij een grote woningcorporatie in de Zaanstreek. In het dagelijks leven doe ik graag leuke dingen met mijn gezin en met vrienden.
Wie is je politieke idool en waarom?
Eigenlijk heb ik niet echt politieke idolen, maar er zijn natuurlijk wel politici die me inspireren. Hoe Frans Timmermans de Europese Green Deal sluit vind ik bewonderenswaardig. Zo knap om in een die ingewikkelde arena zo’n verregaande deal te sluiten. Door het schrijven aan het verkiezingsprogramma raakte ik ook steeds meer geïnspireerd door Marjolein Moorman (wethouder in Amsterdam) vanwege haar inzet voor eerlijke kansen in het onderwijs. Het zijn denk ik allebei mensen met een positieve grondhouding die hoge ambities stellen én waarmaken.
Waar ben je opgegroeid? Waar woon je nu?
Ik groeide op aan het Spaarne op de Hooimarkt en woonde daar tot ik negentien was. Dat was een onwijs leuke straat op een fantastische plek in de stad. Omdat ik gescheiden ouders heb woonde ik ook in de Bakkumstraat (zijstraat van de Zijlstraat) en in de Schouwtjeslaan op de grens tussen de Koninginnebuurt en Bosch en Vaart. Tijdens en na mijn studie woonde ik zeven jaar in Amsterdam. Net als veel vrienden van vroeger keerde ik daarna terug naar Haarlem. Met mijn vriendin ging ik (voor een torenhoge huur) wonen in de Van Zeggelenstraat in de Amsterdamse Buurt. We vonden Haarlem Oost enorm leuk om te wonen en verhuisden na een paar jaar naar de Zuiderpolder, waar we nu nog heel lekker wonen.
Waarom heb je voor de PvdA gekozen?
Dit jaar ben ik tien jaar lid van de PvdA. Ik werd lid toen ik sociologie studeerde. Daar kwam ik terecht in een omgeving met veel maatschappelijk betrokken en linkse jonge mensen. Zij staken me aan om ook politiek actief te worden. Ik werd lid van de PvdA omdat de geschiedenis van volkspartij me erg aansprak. De PvdA kon (en kan) allerlei soorten mensen met elkaar verbinden en dat vind ik belangrijk. Om die reden ben ik tegenwoordig ook lid van GroenLinks. Samen kunnen we meer.
Wat is jouw favoriete plek in Haarlem
Sommige mensen vinden het een beetje vreemd, maar de gemeentelijke begraafplaats aan de Kleverlaan is één van mijn favoriete plekken in Haarlem. Toen ik bij de gemeente als trainee aan de slag ging mocht ik er met allerlei dingen helpen. De plek vertelt enorm veel over Haarlem in de 19de en 20ste eeuw. Er liggen grootheden zoals Cornelis Outshoorn, de architect van het Paleis voor Volksvlijt en Van Loghem, de socialistische architect die zijn sporen naliet in de vroege Haarlemse volkshuisvesting (google hem maar). De landschapsontwerpen van de Zochers en Springer zijn fraai en op nog veel meer plekken in Haarlem zichtbaar. De duidelijke scheidingen op de begraafplaats tussen een protestants deel, een katholiek deel en een joods schiereiland, vertellen veel over de maatschappij van toen. Maar wat ik nog leuker vind is dat de beheerder die nu een paar jaar met pensioen is tientallen jaren lang talloze bijzondere bomen heeft geplant. Als die weer in bloei staan moet je er echt eens gaan kijken.
Waar kun je mij volgen?
Facebook: https://www.facebook.com/dion.heinis
Twitter: https://twitter.com/dionheinis
Instagram: https://www.instagram.com/dionheinis/
Mail: [email protected]