Door op 27 maart 2015

Wie wil voor een ander DE startkabel zijn?

In de werkgroep Werk van de PvdA Haarlem zijn wij druk bezig met het vormgeven van een aantal zaken rond het thema Werk, waarbij de focus ligt op inzicht krijgen en praktisch bezig zijn. We kunnen uw hulp goed gebruiken.

 


“Het lukt een 25 jarige vrouw met afgeronde opleiding HBO Sociaal Juridische Dienstverlening niet een betaalde baan te vinden op haar eigen niveau. Actief is zij zeker; ze heeft een kleine oproepbaan in de zorg die niets met haar opleiding te maken heeft. Ook zet ze zich op vrijwillige basis in voor jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maar die passende baan wil maar niet lukken, waardoor zij 3 jaar na het behalen van haar diploma nog steeds bij haar ouders woont en haar volwassen leven niet echt vorm kan gaan geven.”
 
Waar kan zij hulp vinden?

“Een man van begin 40, ruim een jaar zonder werk, die niet goed weet hoe de arbeidsmarkt te benaderen. Die markt is nogal veranderd. Toen hij, een kleine 20 jaar geleden, klaar was met studeren had hij direct een baan, kon zelfs kiezen. Waarom lukt het nu niet? Is hij toch niet zo goed in zijn werk als hij dacht? Hij krijgt afwijzing op afwijzing en zijn gevoel van eigenwaarde gaat met iedere afwijzing, iedere maand verder naar beneden.”  Waar kan hij hulp vinden en een nieuw perspectief opdoen?

Bovenstaande is een greep uit de verhalen die wij uit ons netwerk of uit eigen ervaring hebben en die de aanzet hebben gegeven om een van onze ideeën uit te werken en dat zo snel mogelijk in de praktijk te brengen:

Een fysiek netwerk, Rode Startkabels genaamd, waarbij wij de kracht, kennis en ervaring van onze PvdA- leden willen benutten om anderen te helpen.

Startkabels willen nieuwe energie geven aan iedereen die vastzit en geen toekomst meer ziet in de traditionele adviezen van instanties en overheden. Startkabels: twee tegenpolen, positief/negatief, rood/zwart, sociaal/ zakelijk,  aardig/hard, vrouw/man, etc. Een andere kijk, een aanvulling, een gesprekspartner met een andere visie op zaken. Het kan helpen als je de weg naar de arbeidsmarkt niet gemakkelijk meer kunt vinden.


Onze specifieke vragen aan jullie zijn:

  • Wie zou een startkabel kunnen zijn? Waar moet je dan aan denken: meedenken, je netwerk inzetten, motiveren, op een andere manier kijken naar de situatie, praktische tips en handvatten geven?
  • Wie kent iemand uit zijn of haar directe omgeving die gebruik zou willen maken van de startkabels?
  • Er moet een goede locatie komen.
  • Wie wil meedenken om de juiste de opzet te vinden (frequentie, hoe de juiste mensen met elkaar te matchen, enz)?


Voor wie?

  • In eerste instantie leden van de PvdA (na evaluatie kunnen we dit uitbreiden)
  • Herintreders
  • Mensen met en zonder uitkering
  • Hoog- en laagopgeleiden
  • Mensen die werk hebben, maar een volgende stap willen zetten
  • ZZP’ers die het lastig vinden om opdrachten te vinden


Waarom:

Steeds minder hulp vanuit overheid en gemeente, zeker als je ouder bent dan 27, jonger dan 50 en geen WIA, Wajong hebt, deel van een andere specifieke doelgroep bent, of geen uitkering hebt. Voor deze groepen zijn over het algemeen geen geld en hulp beschikbaar om dat steuntje in de rug te geven.

Daar zouden wij als Partij van de Arbeid iets aan kunnen doen!

Wij zouden blij zijn met jouw aanmelding! Je bevindt je in goed gezelschap; Naast Bart Bram Spruit en Jan Oldenburger heeft ook Xander den Uyl zich al bij ons opgegeven. Zelf draag ik uiteraard ook mijn steentje bij!

Wil je je opgeven of heb je nog vragen, dan kun je mij mailen: [email protected]

Hartelijke groet,
Conny Kaper en Jan Oldenburger
PvdA Haarlem, werkgroep Werk