Door Erica Bastiaans op 8 december 2022

Werkbezoek PvdA-fractie aan Haarlem College

Op vrijdagmiddag 2 december was een deel van de PvdA-fractie Haarlem op bezoek bij het Haarlem College om te horen hoe het gaat met het VMBO-onderwijs nu en in de komende jaren, hoe het staat met de plannen om de school uit te breiden met een HAVO-afdeling, en natuurlijk ook om het mooie gebouw eens van binnen te zien.

Plaatsvervangend directeur Viola Scheerder en teamleider Sander Noortman vertelden met trots over het VMBO-onderwijs. Een mix van theorie en praktijk. Met veel mogelijkheden, zodat leerlingen goed voorbereid hun keuze kunnen maken voor een vervolg op het MBO. Sommigen gaan na het Haarlem College van VMBO-T of Mavo, naar Havo. Een flink aantal leerlingen stroomt binnen de 4 jaar waarin zij op het Haarlem College zitten, op naar een hoger niveau.

Er zijn natuurlijk ook zorgen, zoals de afname van de instroom in het eerste jaar. Basisscholen adviseren kansrijk, ouders willen graag dat hun kind naar Havo/vwo gaat. Hierdoor loopt het leerlingaantal de komende jaren terug. Tegelijkertijd is er meer zij-instroom in het derde leerjaar, wanneer zij van de Havo alsnog naar het VMBO gaan. Deze leerlingen hebben over het algemeen door het wisselen van school ook meer zorg nodig.

Ook de aansluiting onderwijs en jeugdzorg is een punt van aandacht. Door wachtlijsten en het niet snel inzetten van hulp als dat nodig is, lopen problemen op en is er vaak zwaardere zorg nodig.

In het coalitieakkoord 2022-2026 staat dat de gemeente graag wil onderzoeken of het toevoegen van een HAVO-afdeling aan het Haarlem College een kans van slagen heeft. Zowel de school als de PvdA willen zich hiervoor graag inzetten in de komende periode, zeker gezien de uitbreiding van Schalkwijk.

Tijdens de rondleiding door de school belandden we in het theater midden in de oefening voor een musical. In een volgend lokaal maakten de 3D-printers en het techlab indruk. Dit lokaal wordt ook gebruikt voor vakoverstijgend onderwijs, bijvoorbeeld tijdens het vak Nederlands een instructie goed lezen en daarmee werken in het techlab.

 

Erica Bastiaans

Erica Bastiaans

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Als lid van de commissie Samenleving ben ik woordvoerder op Onderwijs en Maatschappelijke Ondersteuning Na 1,5 jaar in de raad is mijn motivatie nog steeds: kinderen in Haarlem een goede start geven. Eerlijke kansen creëren voor alle kinderen en ouders daarbij betrekken. Het mag niet uitmaken

Meer over Erica Bastiaans