Door op 12 juli 2013

Vragen bij verplaatsen ondergrondse afvalbakken

Geschrokken van het nieuws dat er nog meer ondergrondse afvalbakken zullen worden verplaatst in de Haarlemse wijken, heb ik hierover schriftelijke raadsvragen gesteld aan het college van B&W. Behalve de eerder al aangekondigde 180 afvalbakken die gaan verdwijnen, worden er ook nog eens 120 verplaatst naar andere wijken, meldt het Haarlems Dagblad.

Het college wil de maximale loopafstand tussen huis en afvalbak vergroten van 75 naar 125 meter. Op die manier kunnen meer huishoudens gebruik maken van dezelfde container. De verwijderde containers worden verplaatst naar andere wijken, waar nu nog geen ondergrondse bakken zijn.

Maar met name voor ouderen is de grotere loopafstand een probleem. Ik vind dan ook dat er eerst overleg met wijkraden en bewoners moet plaatsvinden, voordat er tot zo’n ingrijpende wijziging wordt besloten.”

Ik denk dat deze maatregel niet de besparing gaat opleveren die wordt beoogd. Op plekken waar nu meer dan één bak staat worden bakken verwijderd. De kans is groot dat de besparing teniet wordt gedaan door de extra kosten voor het vaker legen van de bakken. Bovendien vrees ik dat de bakken vaker vol zullen zijn, waardoor vuilniszakken naast de bak zullen worden geplaatst. Dat leidt tot extra zwerfvuil, terwijl de ondergrondse bakken juist bedoeld waren om dat tegen te gaan.