Door Fractie op 19 december 2020

Verhuizing ISK voorkomen

Een late minute actie van de PvdA-raadslid John Oomkes heeft vlak voor Kerst een ongelukkige verhuizing van twee Haarlemse scholen voorkomen, met alle nadelige gevolgen vandien voor leerlingen, ouders en leraren.

 

Dunamare Ondewijsgroep

 

De Internationale Schakelklas (ISK) is nu nog gevestigd in de Paulus in Haarlem-Noord. Het gaat hier om ongeveer 140 kinderen met een gebrekkige kennis van het Nederlands en de Nederlandse samenleving tussen 11 en 17 jaar die in twee jaar tijd een stoomcursus inburgering krijgen. De wet schrijft zo’n aanpak verplicht voor en de school werkt op deze manier als een onmisbaar opstapje voor bijvoorbeeld vluchtelingenkinderen met een verblijfstatus die hun weg leren vinden in Haarlem.

De bovenbouw van The International School – de groepen 5, 6 en 7  – zijn nu nog gevestigd aan de Oorkondelaan in Haarlem-Oost, overigens geen schoolgebouw. Deze internationale school is gericht op kinderen van expats en andere, mogelijk enkele jaren in Nederland verblijvende, zogeheten internationals.

Omdat er op deze locatie gebouwd gaat worden voor een- en tweepersoonshuishoudens moest onderwijswethouder Jur Botter omkijken naar  een ander omkomen. Op advies van zijn afdeling onderwijs besloot hij om The International School te verhuizen naar de Paulus en de ISK op haar beurt naar een uitgewoond oud schoolgebouw aan de Schoterstraat. Die verhuizing zou 18 december moeten plaatsgrijpen, zo gaven ook het Spaarne College (verantwoordelijk voor de ISK) en schoolkoepel Dunamare aan.

PvdA’er John Oomkes noemt deze actie roekeloos en strijdig met het uitgangspunt dat ieder in Nederland woonachtig kind in principe gelijke kansen verdient. Het schoolgebouw aan de Schoterstraat is aftands en met het oog op de noodzakelijke hygiene en maatregelen in verband met Covid-19 risicovol. Bovendien bevinden zich coffeeshops binnen ‘spuugafstand’.

Voorafgaand aan de laatste raadsvergadering heeft de wethouder voorlopig afgezien van een snelle verhuizing en schiep hij een adempauze waarin na een betere oplossing gezocht kan worden. Bij de ISK konden de verhuisdozen weer worden leeggehaald.

In samenwerking met VVD, CDA en Groenlinks werd er door VVD-raadslid Peter van Kessel snel een motie opgesteld. Die is  niet mede ondertekend door de PvdA. John Oomkes: ,,We hebben die uiteraard wel gesteund, maar door zo te opereren hebben we in de raad commentaar kunnen leveren en de wethouder oproepen over te gaan tot de noodzakelijke vervolgstappen. Een gunstige mogelijkheid doet zich door als The International School het oude bankgebouw tegenover Dreefzicht kan betrekken.”

In elk geval voorkomt de actie van de PvdA een onnodige investering van 2,2 miljoen in de Paulus. Raadslid Oomkes: ,,Dat is zondegeld, omdat uit de opstelling en gegevens van The International School blijkt dat dat gebouw te klein is voor The International School. Dat bedrag kan nu worden ingezet – misschien wel in een privaat-particuliere samenwerking – om het voormaige bankgebouw of een andere mogelijkheid geschikt te maken voor onderwijs.”

De voltallige gemeenteraad stemde voor de motie met 39-0. Van Kessel gaf Oomkes daarbij de erkenning voor zijn vele werk achter de schermen: ‘De Ster van Bethlehem’.

De kous is daarmee niet af. De PvdA wil dat de gang van zaken op de agenda van de raadscommissie samenleving wordt geplaatst, zodat alle gegevens tot en met de behandeling van deze zaak, bloot komen te liggen.

 

PvdA Haarlem

Fractie

Fractie

We zijn met zeven fractieleden in de gemeenteraad (39 leden) vertegenwoordigd. De fractie wordt versterkt door 2 schaduwfractieleden en een fractiemedewerker. De PvdA-fractie is – op afspraak – beschikbaar om met u in gesprek te gaan. Maandagavond tussen 19:00 en 20:00 uur  in de fractiekamer in het stadhuis (ingang Prinsenhof) is het meest praktisch. Daarna

Meer over Fractie