Update uit Commissie Bestuur

16 maart 2021

De Biomarkt op de Kweektuin, veilige afvoer van corona besmet thuisafval en gratis sneltesten voor leerlingen uit minima-gezinnen

 

PvdA-vragen over de Biomarkt Haarlemmer Kweektuin

De PvdA Haarlem is blij dat er vanaf volgende maand ook in Haarlem-Noord weer een levensmiddelenmarkt zal zijn.

Begin deze maand verbood de gemeente de Biomarkt op de Haarlemmer Kweektuin, aftrap van het Biomarkt-marktseizoen 2021, omdat de markt in strijd zou zijn met de bepalingen van de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19. De PvdA Haarlem vroeg de burgemeester waarom de levensmiddelenmarkten op de Grote Markt en de Botermarkt wel door kunnen gaan in coronatijd maar de Biomarkt, immers ook een levensmiddelenmarkt, niet.

Uiteindelijk bleek dat men de Biomarkt, net als de twee andere markten moest kwalificeren als een “door de gemeente aangewezen markt” in de zin van de Gemeentewet. De burgemeester zegde bij het Vragenuur van 11 maart toe deze formele kwalificering op korte termijn in orde te zullen maken.

De eerstvolgende Biomarkt op de Haarlemmer Kweektuin, die nu door kan gaan, wordt georganiseerd op zaterdag 3 april.

 

PvdA-vragen over de veilige afvoer van corona besmet afval (GGD teststraten en zelftesten):

De PvdA Haarlem was blij om te horen, in antwoord op haar vragen, dat GGD Kennemerland uitermate zorgvuldig is bij het veilig verwerken van mogelijk corona besmet afval afkomstig uit teststraten. GGD Kennemerland heeft volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport zelfs een landelijke voorbeeldfunctie.

In Commissie Bestuur van 11 maart heeft de PvdA Haarlem gevraagd hoe het zit met de veilige afvoer van mogelijk corona besmet afval door scholen en huishoudens, als er vanaf april zelftesten beschikbaar zijn. Mogelijk kan er bijvoorbeeld iets via een goed sluitende herbruikbare verpakking worden geregeld? De burgemeester zegde toe dit punt in te brengen in de relevante overleggen die later deze maand zullen volgen.

 

PvdA-vragen over gratis sneltesten voor leerlingen uit minima-gezinnen

De PvdA Haarlem heeft zich deze maand stevig ingezet voor (blijvend) gelijke kansen op fysiek onderwijs voor alle Haarlemse kinderen. Kinderen mogen sinds kort gelukkig weer fysiek naar school, wat hun (sociale) ontwikkeling natuurlijk ten goede komt.

Het onderwijs heeft aangekondigd, als er vanaf volgende maand zelftesten beschikbaar komen, zoveel mogelijk gebruik te willen maken van sneltesten om de verspreiding van Covid-19 op scholen zoveel mogelijk te beperken. Ook om leraren te beschermen, die ondanks oproepen daartoe, niet met voorrang werden gevaccineerd.

De rijksoverheid zegde echter tot nu toe geen gratis zelftesten toe aan scholen. Terwijl er wel vanaf april zelftesten in de supermarkt zullen liggen. Naar schatting voor een tientje per stuk. De PvdA Haarlem vreesde dat scholieren feitelijk uitgesloten zouden worden van fysiek onderwijs, als zelftesten niet (snel genoeg) gratis aan scholen ter beschikking worden gesteld.

De burgemeester heeft de PvdA echter gerustgesteld in het Vragenuur van 11 maart: Als er inderdaad geen gratis zelftesten beschikbaar komen voor het onderwijs, zal het het College zorgdragen voor gratis zelftesten voor leerlingen uit minima-gezinnen.