Door op 17 mei 2013

Strafbaarheid illegaliteit (2)

Twee maanden geleden schreef ik over mijn bezoek aan Stem in de Stad. Ik kwam daar mensen tegen die geen verblijfsvergunning hadden maar die ook niet naar hun eigen land terug konden. Daar zijn allerlei redenen voor, zo wil het land van herkomst soms geen paspoort afgeven of worden mensen eenvoudigweg niet erkend. Dit maakt uitzetting onmogelijk.

In dat schrijven repte ik ook over het voornemen van het kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen. Sindsdien is er ontzettend veel gezegd en geschreven over dit onderwerp. Het partijcongres heeft zich vrijwel unaniem uitgesproken tegen strafbaarstelling van illegaliteit. Waarna Diederik Samsom en Hans Spekman het land ingetrokken zijn om te praten en naar de partijleden te luisteren.

Deze praat- en luistersessies culmineerden in de politieke ledenraad die zondag 12 mei in Utrecht gehouden werd. Hier is de motie van Sander Terphuis aangenomen, die enorm tegen de strafbaarstelling gevochten heeft. In de motie staan acht punten die oproepen om een humaner asielbeleid te ontwikkelen.

Na lang met elkaar gepraat te hebben over principes, waarin het iedereen duidelijk werd dat de PvdA liever niet voor strafbaarstelling had gekozen, werd het tijd om te kijken wat er in de praktijk gedaan kan worden om de situatie van ongedocumenteerden te verbeteren.

In dat kader ben ik samen Tweede Kamerlid Jeroen Recourt en onze fractievoorzitter Joyce Langenacker vrijdag 17 mei weer naar Stem in de Stad gegaan. We spraken daar met een viertal mensen die geen verblijfstitel hebben. We kregen van hen duidelijk te horen dat ze geen boodschap hebben aan principiële discussies terwijl zij in onzekerheid en angst moeten leven. Ik ben wat dat betreft blij met de motie van Terphuis, die de Kamer vraagt om reële en werkbare oplossingen te vinden zodat deze mensen weer normaal kunnen leven, in plaats van dagelijks te moeten overleven. Hopelijk krijgen ze binnenkort goed nieuws.