Door Fractie op 10 september 2016

Sidney Visser vertrekt als schaduwraadslid

Sidney Visser vertrekt als schaduwraadslid namens de PvdA in Haarlem. Dat heeft hij tijdens het zomerreces besloten. In een verklaring vertelt hij waarom hij zich niet meer voldoende kan opladen en inzetten voor het restant van deze raadsperiode. De PvdA-fractie vindt het ontzettend jammer dat Sidney vertrekt, maar respecteert zijn besluit.

Sidney Visser:

“In Hoorn nam ik gisteren tijdens het jaarlijkse fractieweekend afscheid van mijn werk als schaduwraadslid van de PvdA Haarlem.

Al enige tijd heb ik grote moeite met de voor mij onduidelijke koers van de partij. Zo heb ik problemen met de bezuinigingen en marktwerking in de zorg, de invoering van het sociale leenstelsel voor studenten en het uitblijven van echte veranderingen als het gaat om het hervormen en verduurzamen van de economie. De conclusie dat marktwerking in de zorg, het onderwijs, binnen de sociale volkshuisvesting en het openbaar vervoer hebben geleidt tot duurdere producten, slechtere service en minder toegankelijkheid is helaas ook nog steeds geen speerpunt van de PvdA. De burger draagt in mijn ogen onevenredig veel van de lasten, terwijl de multinationals en beleggingsbanken, die op dezelfde manier zijn blijven werken, op grote schaal belasting ontduiken en buiten schot blijven.

Daarnaast was ik allerminst gelukkig binnen de Haarlemse politiek waarin vetes tussen partijen en vaak onbeweegbaar bestuur mij meer energie hebben gekost dan dat dit heeft opgeleverd. Na 2.5 jaar in de politiek kan ik mij op dit vlak zeker voorstellen dat steeds meer mensen zich afkeren van de politiek, want ook ik ben vaker gefrustreerd en gedesillusioneerd thuis gekomen dan dat ik trots was op de functie die ik mocht uitoefenen.

Als activistisch iemand voelde ik mij op een eiland staan in een vrij pragmatische fractie, waarbij het soms voelde alsof wij als coalitie eerder een verlengde van het college waren dan dat wij kritisch en controlerend waren. Of dit ontstaan is door de vrij harde tegenstellingen tussen coalitie en oppositie weet ik niet, maar het ontslaat niemand van het doen van haar taak: controleren.

Voorafgaand aan het reces heb ik mijn problemen gedeeld met de Haarlemse PvdAfractie waar ik gelukkig veel gehoor vond. Het heeft er echter niet voor gezorgd dat ik mij voldoende kan opladen en inzetten voor het laatste restant van deze periode. Gelukkig was daar veel begrip voor. Aangezien ik nooit in de politiek ben gegaan voor persoonlijke ambitie en dingen nooit met minder dan 100% inzet wil doen, heb ik besloten per direct te stoppen, een eventueel toekomstige beschikbare zetel niets te accepteren en mij niet verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.”

PvdA-fractievoorzitter Jeroen Fritz vindt het een groot verlies dat Sidney vertrekt, maar respecteert zijn overwegingen.

Jeroen Fritz, fractievoorzitter PvdA:

“Wij vinden het ontzettend jammer dat Sidney vertrekt als ons schaduwraadslid, maar we begrijpen en respecteren zijn besluit. Niet voor niets werd Sidney met kerst nog door collega-raadsleden gekozen als beste schaduwraadslid. Zijn combinatie van activisme en dingen voor elkaar krijgen, bijvoorbeeld voor de nachttrein of de popschool, waardeerde iedereen zeer. Daarmee heeft hij dingen voor de Haarlemmers bereikt waar Sidney trots op mag zijn! Ik zie het als een nederlaag dat we Sidney niet voor de raad en onze fractie hebben kunnen behouden.

Ik ben blij dat we dit weekend tijdens ons fractieweekend en ook al eerder hier goed en in vriendschap met elkaar over hebben gesproken. Wij gaan hier als fractie verder mee aan de slag. Hopelijk geldt dat ook voor anderen. Wij gaan Sidney missen als lid van ons team, maar ik weet zeker dat Sidney ons ook vanuit een andere rol scherp zal blijven houden.”

Fractie

Fractie

We zijn met 6 fractieleden in de gemeenteraad (39 leden) vertegenwoordigd. De fractie wordt versterkt door 2 schaduwfractieleden en een fractiemedewerker. De PvdA-fractie houdt elke maandag inloopspreekuur tussen 19:30 en 20:00 uur in de fractiekamer in het stadhuis (ingang Prinsenhof). Aanmelden kan via algemene e-mail of door contact op te nemen met één van de

Meer over Fractie