Door Ienke Verhoeff op 29 mei 2021

Schalkwijk midden: van kantorenscheg naar supergroene woonwijk

In de raad is het beeldkwaliteitsplan voor het middengebied van Schalkwijk vastgesteld. Het is moeilijk te geloven dat de kantoor barrière tussen Boerhaavewijk en Europawijk tot een woonwerkzone wordt gemaakt, die de beide wijken met elkaar kan verbinden. Een mooi vooruitzicht. Complimenten voor onze wethouder, die hier een mooi stukje ruimtelijke ordening tot stand weet te brengen.

Als alle plannen zo groen zouden worden uitgevoerd, dan is een groenparagraaf volstrekt overbodig. Toch klagen enkele partijen dat er geen groenparagraaf is geschreven. Wat ons betreft: met procedures en paragrafen realiseer je geen groen, wel met een groen beeldkwaliteitsplan.

Binnen het plan is de uitwerking alleen maar positief te noemen. Er is veel aandacht voor de uitwerking van de verschillende deelgebieden, die in verschillende ontwikkelfases verkeren. Soms is de uitvoering al gestart, voor anderen moet nog worden begonnen. Er is veel aandacht voor een buitenruimte die uitnodigt om hiervan gebruik te maken. Ook voor de aangrenzende wijken kan het hier goed vertoeven zijn, mede door de grote aandacht voor spelen, wandelen of gewoon op een bankje loungen in het groen.

De aandacht voor voetgangers in het plan is goed uitgewerkt. Maar wat de fractie mist, is de gewenste verbinding tussen de wijken in dit nieuwe plan voor wandelaars en fietsers. Immers de nieuwe bewoners zullen voor scholen, winkels, buurthuizen en sport moeten zijn in de aangrenzende wijken.

Om de barrière die het middengebied altijd is geweest echt op te heffen is het niet voldoende om alleen de autoroutes goed vorm te geven. De grootste zorg is de relatie met Boerhaavewijk.

De verbindingen tussen deze wijk en het Middengebied is voor fietsers en voetgangers uitgesproken slecht. Aan de noordzijde via de Kennedybrug gaat het nog, maar de aansluiting aan de zuidzijde ligt ongunstig en is voor fietsers en voetgangers zeer omslachting. Daarom zijn wij blij met de toezegging, dat in de plannen een gewenste verbinding wordt ingetekend

ergens in het midden tussen de Kennedybrug en de Aziëweg bij het winkelcentrum. Nu nog een pijltje op de kaart, maar dat geeft wel aan dat er een wens is opgenomen om te zoeken naar een mogelijke oost-west verbinding.

 

 

 

 

Ienke Verhoeff

Ienke Verhoeff

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Ik wil een bijdrage leveren aan uitwerking van de Ontwikkelzones, vol met woningen, waarvan veel sociale huur en voorzieningen die daar bij horen. Plannen waar wordt voorgesorteerd op klimaatmaatregelen en veel groen rond en op de woningen.  Ook werk ik graag mee aan het inpassen van

Meer over Ienke Verhoeff