Door op 10 juni 2013

PvdA kritisch over jaarrekening

De PvdA is zeer kritisch geweest over de ingediende  jaarrekening 2012 van de gemeente Haarlem. De gemeente sloot de jaarrekening af met een tekort van meer dan 10 miljoen.  “De gemeente geeft de afgelopen jaren steeds meer geld uit dan begroot.”

Ik heb de positie van de gemeente vergeleken met een gezin en constateerde dat Haarlem als het een gezin zou zijn, in de schuldsanering zou zitten. De VVD  levert al de afgelopen zeven jaar de wethouder personeel en financiën. Wij constateren dat de wethouders van deze partij niet in staat zijn geweest het tij te keren, sterker nog de Rekenkamercommissie is nog nooit zo kritisch geweest over ons financiële beleid.

De PvdA introduceerde deze week opnieuw het instrument strategisch budgetteren dat in 2011 nog meer dan een miljoen opleverde. Bij strategisch budgetteren krijgen afdelingen niet de volle honderd procent van hun budget maar 85%. Zij moeten vervolgens aantonen of ze wel al het geld nodig hebben. De wethouder gaf aan het instrument goed te willen bestuderen en hier na de zomer op terug te komen. Intussen heeft het college opnieuw een pakket aan maatregelen voorgesteld om de budgetten beter in de hand te houden.  De PvdA hoopt dat dit pakket snel resultaat op levert.