PvdA Haarlem steunt landelijke actiedag sociale werkvoorziening

8 juni 2023

PvdA Haarlem steunt landelijke actiedag sociale werkvoorziening

De PvdA Haarlem geeft volledige steun aan de landelijke actiedag voor de sociale werkvoorziening (SW) op 7 juni 2023. Op deze dag zullen medewerkers uit de SW-sector in Utrecht demonstreren voor eerlijke lonen en betere arbeidsvoorwaarden. De PvdA Haarlem roept op tot een structurele verbetering van de inkomenspositie en gelijke behandeling van alle werknemers, ongeacht hun arbeidsvermogen.

De actiedag, georganiseerd door SW-medewerkers, benadrukt de dringende noodzaak om de cao voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt open te breken en de lonen gelijk te trekken met het wettelijk minimumloon. De PvdA Haarlem staat achter deze eis en pleit voor een eerlijke beloning voor alle werknemers die zich inzetten binnen de SW-sector.

Wij vinden het onacceptabel dat medewerkers in de sociale werkvoorziening achterblijven in loonontwikkelingen, terwijl in andere sectoren aanzienlijke loonstijgingen plaatsvinden. Deze werknemers verdienen onze steun en respect voor hun inzet en bijdrage aan onze samenleving. Het is hoog tijd om hun positie structureel te verbeteren.

Verschillende gemeenten stellen dat er simpelweg niet genoeg geld beschikbaar is voor een loonsverhoging, aangezien de werknemers van sociale werkbedrijven worden betaald uit de middelen die de gemeenten van het Rijk ontvangen. Deze middelen zijn ontoereikend om de loonsverhoging door te kunnen voeren.

De PvdA Haarlem roept minister Carola Schouten voor Participatie op om meer geld beschikbaar te stellen voor de sociale werkvoorziening. Het is van belang dat de mensen die het meest kwetsbaar zijn in onze samenleving fatsoenlijk beloond worden voor hun werk. De PvdA Haarlem zal zich blijven inzetten voor een eerlijke en rechtvaardige behandeling van alle werknemers, en zal het onderwerp aankaarten waar mogelijk.