Door Floor Roduner op 10 mei 2022

PvdA, GroenLinks, D66, CDA en Actiepartij gaan in Haarlem formeren

Sinds onze prachtige verkiezingsuitslag in Haarlem zijn er veel gesprekken gevoerd om te komen tot een nieuwe beoogde coalitie. In eerste instantie hebben wij zelf het voortouw genomen in deze gesprekken, maar nadat de verkenning vanwege verschillende blokkades in een impasse was geraakt  hebben wij Kees Vendrik (Eerste Kamerlid van GroenLinks) gevraagd om als onafhankelijk verkenner de Haarlemse politiek te helpen uit deze impasse te komen.

Afgelopen weken sprak verkenner Kees Vendrik met alle partijen in de gemeenteraad. Na deze gesprekken adviseerde hij PvdA, GroenLinks en D66 om te komen tot een eerste aanzet voor een coalitieakkoord. Op basis van deze eerste aanzet zijn meerdere partijen uitgenodigd om over de inhoud in gesprek te gaan. In deze eerste aanzet zijn belangrijke speerpunten voor de PvdA verankerd, zoals het tegengaan van de enorme wooncrisis, het uitbreiden van de armoedebestrijding en het daadkrachtig aanpakken van de klimaatcrisis. Voor de PvdA biedt dit dan ook een stevige basis om tot het gewenste ambitieuze coalitieakkoord te komen.

De fracties van de PvdA, GroenLinks en D66 concluderen nu dat ze met het CDA en de Actiepartij graag de volgende stap willen zetten. Inhoudelijk liggen de vijf partijen het dichtst bij elkaar als het gaat om de koers voor Haarlem. Deze coalitie heeft daarmee dus ook de beste kans om te komen tot een daadkrachtig en uitvoeringsgericht programma en college. Deze partijen willen samen met elkaar werken aan een sociaal, duurzaam en progressief akkoord. De partijen hebben afgesproken dat de PvdA 2 wethouders levert en GroenLinks, D66 en het CDA ieder 1. Wij zullen u later nader informeren over de voordracht van de PvdA wethouders.

Wij zijn erg blij dat de formatie nu echt van start gaat. We hebben veel vertrouwen dat we met deze partijen tot mooi coalitieakkoord kunnen komen. Samen willen we de komende 4 jaar werken aan de sociale en duurzame toekomst van Haarlem. Bijzonder aan de beoogde coalitiesamenstelling is de deelname van de Actiepartij. De Actiepartij is al 16 jaar actief in de Haarlemse gemeenteraad en zal hiermee als eerste Haarlemse lokale partij toetreden tot een coalitie.

Deze week zal direct worden gestart met de volgende ronde gesprekken. Wij hebben hierbij Joyce Langenacker (onze oud-wethouder en huidig burgemeester van Ouder-Amstel) gevraagd hierbij formateur te zijn. Zoals gebruikelijk zal een uiteindelijk concept coalitieakkoord aan de leden op de ALV worden voorgelegd.

 

Met rode groet,

 

Floor Roduner – Lijsttrekker

Maarten Wiedemeijer – Fractievoorzitter

Floor Roduner

Floor Roduner

Wat wil je de komende periode als wethouder bereiken? De afgelopen 4 jaar was ik wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Sociale Zaken. We hebben prachtige resultaten kunnen boeken zoals het versnellen van de woningbouw, het aan het werk helpen van meer Haarlemmers en het bestrijden van de kinderarmoede. Daar wil ik mee door. Ik wil blijven

Meer over Floor Roduner