Populieren aan de Heussensstraat

Door Ienke Verhoeff op 14 februari 2021

De populieren aan de Heussensstraat worden niet gekapt, ondanks de risico’s voor de bewoners. De PvdA heeft duidelijk aangegeven dat, ook als je van bomen houdt, het niet boven de veiligheid van mensen gaat.

De bewoners van de Heussensstraat hebben in samenwerking met de Bomenwachters een plan op gesteld waarbij, rekening houdend met het landschap ter plaatse, gefaseerd bomen worden gekapt. Door een gekwalificeerd bureau zijn alle populieren een paar jaar terug beoordeeld. Volgens die beoordeling zijn er drie risicobomen. Risicobomen moeten op korte termijn worden gekapt. Daarnaast werden een aantal populieren gekwalificeerd als attentiebomen. Die bomen hebben een stevige snoeibeurt nodig, dan kunnen ze weer een aantal jaren mee. Bij dit onderzoek werd gekeken naar de vitaliteit van de populieren en is bepaald, afhankelijk van de plek waar ze staan, welke risico’s vallend hout oplevert.

In oktober 2020 is de problematiek besproken. De bewoners toonden foto’s van grote afgebroken takken. Ook deze keer vertelden zij verhalen van o.a. een recent afgevallen dikke tak die rakelings langs een wandelaar naar beneden was gekomen. De bomenridders, bezorgde Haarlemmers van elders uit de stad, strijden voor het laten staan van de bomen. Bomen zijn ecologische zeer belangrijk. Dat geldt zeker voor grote volwassen bomen. Dat vindt de PvdA ook. Maar er zeker van zijn dat je geen flinke tak op je hoofd, huis, fiets of auto krijgt lijkt ons nog veel belangrijker.

De bespreking stond op de agenda omdat het college, op basis van een tweede onderzoek door het zelfde bureau, maar met een andere onderzoeksmethode, besloten heeft geen boom te kappen. Door alleen stevig te snoeien kunnen de bomen nog vele jaren blijven staan. Vanaf 2030 zou dan gefaseerd kunnen worden overgegaan tot vervanging van de bomen.

Met andere woorden: als het stormt mogen de bewoners zich nog jaren onveilig voelen. Nou is “veilig voelen” en “veilig zijn” niet altijd hetzelfde. In dit geval moet de PvdA fractie de bewoners echter gelijk geven.

De gebruikte onderzoeksmethode gaat uit van de gezondheid en kwaliteit van het bomenbestand. Een tweede criterium, die gangbaar is voor het bepalen of een boom een risico vormt of extra aandacht nodig heeft, is niet toegepast. Hadden de bomen 50 meter verder van de weg en woningen gestaan, dan was de gebruikte methode prima toepasbaar geweest. Hier staan de bomen veel dichter op de weg en de huizen.

Een voorbeeld: Als het stormt dan bedenkt iedereen zich twee keer voordat je door het Schoterbos fietst, ook al is dat de kortste route. Je kiest een route waar geen takken op je hoofd of voor je fiets kunnen vallen. Woon je in de Heussensstraat en het stormt, dan is er geen omweg.

Of het college de steun heeft van een meerderheid in de gemeenteraad is onduidelijk. Er is niet gestemd omdat het (al dan niet) kappen een collegebevoegdheid is.

De PvdA is zeer ontstemd over dit collegebesluit. De veiligheid van de inwoners is in het geding.

 

 

Ienke Verhoeff

Ienke Verhoeff

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Ik wil een bijdrage leveren aan uitwerking van de Ontwikkelzones, vol met woningen, waarvan veel sociale huur en voorzieningen die daar bij horen. Plannen waar wordt voorgesorteerd op klimaatmaatregelen en veel groen rond en op de woningen.  Ook werk ik graag mee aan het inpassen van

Meer over Ienke Verhoeff