Parkeren door bezoekers in zone C

10 juni 2018

Parkeren door bezoekers in zone C

In een duurzaam Haarlem hebben de voetganger, de fietser en openbaar vervoer voorrang boven de auto.

Maar ook de auto, en voldoende parkeerruimte voor de auto, is uiteraard belangrijk. Het uitgangspunt bij parkeren in onze stad is dat de bewoner en zijn bezoek de auto op straat moet kunnen parkeren en dat de overige bezoekers aan de stad zoveel mogelijk in de goedkopere parkeergarages parkeren.

Na het doorlopen van een intensief participatietraject, heeft de gemeente vorig jaar de Parkeervisie “Moderniseren Parkeren” vastgesteld.

De Raad nam een amendement aan op deze visie als gevolg waarvan bezoekers in zone C ( de wijken direct om de binnenstad) niet langer dan 1 uur per etmaal kunnen parkeren. De bedoeling van het amendement was om tegemoet te komen aan de zorgen van bewoners uit zone C over een toename van “vreemdparkeerders” in de wijk die ten koste zou gaan van de parkeermogelijkheden van de bewoners en hun bezoek zelf.

Begin dit jaar werd de 1-uur-parkeerbeperking ingevoerd. De praktische gevolgen van de ingevoerde maatregel stuitte echter op protest. Mantelzorgers, ondernemers (makelaars, aannemers, storingsdiensten, restauranteigenaars) en een sportvereniging gaven bij de raadsleden aan dat een uur doorgaans te kort wordt bevonden om te dineren , te sporten, diensten te kunnen verlenen etc.

De wethouder zal daarom op verzoek van de raadsleden binnenkort een aanpassing op het Raadsbesluit voorleggen met daarin het voorstel om de parkeerduurbeperking op te rekken naar 3 uur.. Zowel overdag als ‘s avonds als in de weekenden en de uitvoeringskosten beperkt te houden.

De PvdA-fractie vindt dit een mooi compromis tussen enerzijds de wensen van ondernemers en hun klanten en anderzijds die van de bewoners uit zone C die vrezen voor een nog hogere parkeerdruk in hun wijk.

Daarnaast heeft de PvdA-fractie de wethouder voorgesteld om (i) de aanvraag van tijdelijke vergunningen/dagkaarten te digitaliseren (naast de mogelijkheid van aanvraag aan het loket in de Publiekshal); en (ii) nóg duidelijker te communiceren dat parkeren in parkeergarages in het centrum goedkoper is dan parkeren in zone C.

Waar ben je naar op zoek?