27 oktober 2021

Overleg tussen Huiskamer van Oost en Zuiderpolderbewoners haalt kou uit de lucht

De Huiskamer van Oost gaat in het Polderhuis onderdak verlenen aan een activiteitenplan van bewoners uit de Zuiderpolder. Daarmee wordt door inzet van de PvdA Haarlem voorkomen dat de wekelijkse activiteiten van organisatoren Til de Boer en Sylvia Voois, die nu al in het Polderhuis plaatshebben, op straat komen te staan.

De Huiskamer van Oost verhuist binnenkort vanwege sloop- en nieuwbouwactiviteiten van het Slachthuisterrein naar het Polderhuis in de Zuiderpolder. Daarmee is een belangrijke zelforganisatie in Haarlem-Oost, met tal van activiteiten voor- en door bewoners uit dit stadsdeel in elk geval voor twee jaar gered, mede door actie vanuit de PvdA.

Het goeie nieuws voor de één dreigde echter uit te monden in rampspoed voor een groep mensen uit de Zuiderpolder die elke week een koffieochtend en een spelmiddag (sjoelen) in het Polderhuis organiseert. Til de Boer en Sylvia Voois schrokken zich een hoedje. Zij kregen van de gemeente (via de beheerder) afgelopen week te horen dat de ruimten die ze sinds ruim anderhalf jaar om niet mochten gebruiken per 1 november moesten worden opgeleverd. “Alleen al de verhuizing van onze spullen zouden we niet voor elkaar krijgen”, zegt Til, die zegt dat de angst haar om het hart sloeg.

Op initiatief van het Haarlemse PvdA-raadslid John Oomkes hebben Til de Boer en Sylvia Voois zaterdag uitvoerig gesproken met Dick en Corry Koning van de Huiskamer van Oost. Na een voorstelrondje is gebleken dat de activiteiten van Til en Sil best in te passen zijn in het werkschema van de Huiskamer, zowel wat ruimtebeslag en als qua agenda. Ook voor een feestelijke verjaardagviering van een hoogbejaarde inwoonster is ruimte gemaakt. Verder gaan de twee clubs deze week in overleg over gebruik van spullen en inrichting van de ruimten in het Polderhuis.