Door Dion Heinis op 28 juli 2022

Op bezoek bij het huurspreekuur

Op bezoek bij het huurspreekuur voor de hele stad van !WOON

Sinds 2017 is er in de Generaal Cronjéstraat een speciaal spreekuur voor huurders in de Transvaalbuurt. !WOON beantwoordt daar alle vragen over wonen en huren en helpt om huurmisstanden op te lossen. 

 

Verhuurders die er een puinhoop van maken

In de Transvaalbuurt bezoeken huurders het spreekuur met vragen over onder andere onrechtmatig hoge aanvangshuren, huurverhogingingen en servicekosten, achterstallig onderhoud, schimmel en brandgevaar. !WOON startte tot nu toe vele tientallen procedures met huurders en rond meer dan 9 van de 10 procedures af met een positief resultaat. 

 

Voor de hele stad

De resultaten in de Transvaalbuurt zijn indrukwekkend. We weten dat huurmisstanden in de hele stad voorkomen. Lees bijvoorbeeld ons artikel over de ‘’huisbaas from hell’’ aan de Zijlweg. Daarom zetten we in op een huurspreekuur voor de hele stad. Eind 2021 dienden we daarvoor samen met de Actiepartij, Jouw Haarlem en de SP een amendement in om voor het jaar 2022 budget vrij te maken voor een huurspreekuur voor de hele stad. Dit amendement kreeg genoeg steun. Vervolgens lukte het om in het nieuwe coalitieakkoord budget vrij te maken tot en met 2026!

 

Wijkcentrum ‘t Broederhuis

Sinds kort is het spreekuur voor alle huurders in de stad daadwerkelijk geopend. Drie keer per week kunnen huurders er terecht. Naast het huurspreekuur in de Generaal Cronjéstraat is er nu ook een huurspreekuur in wijkcentrum ‘t Broederhuis in de Amsterdamsebuurt. Zo is er altijd een huurspreekuur in de buurt. Een overzicht van de spreekuren vind je op de website van !WOON.

 

Ook vanuit ‘t Broederhuis zijn al procedures met huurders gestart. Zo was er een verhuurder die zonder legitieme reden de huurovereenkomst had opgezegd. Uiteindelijk kwam het tot een goede oplossing voor de huurder. In de komende periode willen wij dat de gemeente ervoor gaat zorgen dat het spreekuur bekend wordt bij alle huurders van particuliere woningen.

 

Wet goed verhuurderschap

In juni is het wetsvoorstel goed verhuurderschap ingediend bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel geeft gemeenten eindelijk meer mogelijkheden om huurders te beschermen tegen misstanden. Er komt een norm voor goed verhuurderschap en de gemeente krijgt de mogelijkheid om een verhuurvergunning te verplichten. De gemeente kan dan extra eisen stellen aan de verhuurder over het onderhoud van de woning en gereguleerde huurwoningen. Het bestuurlijke instrumentarium wordt in het wetsvoorstel flink uitgebreid. Zo kan de gemeente een bestuurlijke boete opleggen en als uiterste maatregel overgaan tot een beheerovername. Wij kijken reikhalzend uit naar de invoering van de wet en willen zorgen voor een snelle en stevige implementatie door de gemeente Haarlem.

 

In het wetsvoorstel wordt ook geregeld dat gemeenten een meldpunt moeten instellen waar anoniem en kosteloos meldingen kunnen worden gedaan van ongewenst verhuurgedrag. Met het huurspreekuur van de hele stad loopt Haarlem dus vooruit op de nieuwe wet.

 

 

 

Dion Heinis

Dion Heinis

Waar zet jij je voor in als raadslid? Veel van waar ik me voor inzet heeft te maken met het oplossen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. Veel mensen in mijn omgeving zijn door de torenhoge prijzen en ellenlange wachttijden Haarlem uitgeduwd. Ik wil bijdragen aan onze ambitie om tot en met 2030 (in negen

Meer over Dion Heinis