Door Maarten Wiedemeijer op 2 maart 2020

Ontwikkelvisie Orionweg/Planetenlaan vastgesteld door gemeenteraad

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdag 28 februari 2020 de ontwikkelvisie Orionweg/Planetenlaan vastgesteld. De PvdA heeft met de visie ingestemd. Samen met GroenLinks, D66, CDA, SP, ChristenUnie en de Actiepartij. De PvdA is positief over de mogelijkheden die de ontwikkelvisie biedt voor de buurt en onze stad.

Betaalbaar wonen

In Haarlem is er stevige woningnood. De wachttijd voor een sociale huurwoning is meer dan 8 jaar en middeninkomens kunnen ook geen betaalbare woningen vinden. Voor oudere Haarlemmers is een gebrek aan geschikte seniorenwoningen in hun eigen buurt. De PvdA wil dat Haarlemmers zeker kunnen zijn van een betaalbare, geschikte woning. In deze zone is de ambitie om 650 woningen toe te voegen, waarvan 50% sociale huur. De PvdA heeft er voor geknokt om aan de Westkant van het Spaarne méér sociale huurwoningen toe te voegen dan in Schalkwijk & Oost zodat we méér gemengde wijken krijgen. Wij zijn dan ook blij dit terug te zien in de ontwikkelvisie.

Planetenlaan

De karakteristieke Planetenlaan is beeldbepalend in de buurt en veel bewoners hechten aan de indeling hiervan. Een schets van een mogelijke nieuwe indeling stuitte op het nodige verzet vanuit omwonenden. De PvdA heeft voor een wijziging van de visie gestemd om de schets vast te stellen als enkel indicatief. Op verzoek van onder andere de PvdA gaat de gemeente samen met de bewoners een aantal varianten uitwerken die tot meer draagvlak moeten leiden. Wij zien mogelijkheden om op de Planetenlaan groen te voegen en is benieuwd naar de uitwerking. 

Supermarkt

In de concept ontwikkelvisie stond op de hoek van de Orionweg/Top Naefflaen een supermarkt ingetekend. Veel bewoners hadden hier groot bezwaar tegen. Deels omdat het veel extra verkeer zou trekken en deels omdat het simpelweg overbodig was. In de definitieve ontwikkelvisie was de supermarkt er gelukkig uit. De PvdA heeft samen met andere partijen nog een wijziging aangebracht (amendement “Supermarkt Orionzone”) om de tekst te schrappen dat er noodzaak zou zijn tot extra meters supermarkt in de buurt. Zonder draagvlak van de bewoners komt er geen nieuwe supermarkt in de zone. De PvdA zal daar nadrukkelijk op toezien.

Participatie & verdere uitwerking

Een ontwikkelvisie is een kader. In het verdere vervolg dienen de details uitgewerkt te worden voordat er bijvoorbeeld daadwerkelijk woningen gebouwd kunnen gaan worden. De volgende stap is een zogenaamde ontwikkelstrategie, hier wordt onder andere de financiering van de plannen uitgewerkt en de mobiliteitsoplossingen. De PvdA heeft met GroenLinks samen de motie “Samenwerken aan draagvlak & resultaat” ingediend. De motie roept op de bewoners bij de verdere uitwerking te betrekken, bijvoorbeeld bij mobiliteit. De motie is aangenomen. 

Heb je vragen over de ontwikkelvisie? Mail dan gerust! ([email protected])

Maarten Wiedemeijer

Maarten Wiedemeijer

Maarten Wiedemeijer

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Het was een enorme eer om de afgelopen 4 jaar volksvertegenwoordiger te mogen zijn. In samenwerking met andere partijen hebben we veel mooie resultaten bereikt. Daar ga ik de komende periode met veel enthousiasme graag mee door. Zolang de wooncrisis en de klimaatcrisis niet zijn opgelost

Meer over Maarten Wiedemeijer