Ons verkiezingsprogramma: Wij zijn Haarlem!

21 december 2021

De PvdA is klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. In de algemene ledenvergadering van 15 december werd het verkiezingsprogramma met een aantal kleine wijzigingen vastgesteld. Met dit programma geven we antwoord op de grote opgaven waar Haarlem en Spaarndam voor staan.

Klik hier om het gehele verkiezingsprogramma van PvdA Haarlem 2022-2026 te lezen.

Dit programma schreven we samen met de stad

Om de beste standpunten en ideeën te vinden, vroegen we hulp van betrokken stadgenoten en doorgewinterde experts, via buurtgesprekken, expertsessies en een enquête waaraan 370 Haarlemmers meededen. Het resultaat is een programma vol sociale ideeën, dat Haarlemmers met elkaar verbindt. Dit gaan we doen:

We knokken voor een eerlijke stad, waar plek is voor iedereen

In totaal willen we binnen acht jaar zorgen voor minimaal 10.000 nieuwe woningen, waarvan 5.000 sociale huurwoningen en 4.000 huur- en koopwoningen in het middensegment. We zetten alles op alles om onze grip op huur- en koopwoningen te vergroten door bijvoorbeeld een opkoopbescherming en een vergunningplicht voor verhuurders. We zorgen voor lagere huren door een woonlastendeal te sluiten met de woningcorporaties.

We moeten NU ingrijpen om op tijd een klimaatneutrale stad te zijn

Radicale en realistische tussendoelen zijn nodig om voor 2050 een klimaatneutrale stad te zijn. Onder aanvoering van PvdA’ers Frans Timmermans en Diederik Samsom kwam er een Europese Klimaatwet met ambitieuze klimaatdoelen voor alle lidstaten. We willen deze Europese doelen ook in Haarlem waarmaken. We starten een isolatieoffensief en bestrijden energie-armoede. Met een proactieve straat-voor-straataanpak isoleren we in vier jaar tijd 10.000 woningen. We reserveren minimaal 10 miljoen euro om slecht geïsoleerde huurwoningen binnen vier jaar op te knappen. We vergroenen onze stad en economie.

We dichten de kansenkloof

Of je nu opgroeit in Meerwijk of in de Koninginnebuurt, of je nu arme of rijke ouders hebt, het mag nooit bepalen wie je later wordt. Daarom investeren we in kinderen, scholen en buurten die meer nodig hebben. We verdriedubbelen het gemeentelijke budget om kansenongelijkheid via onderwijs te bestrijden en maken een masterplan onderwijshuisvesting met ruimte voor extra investeringen. Investeren in gelijke kansen gaat hand in hand met nog beter onderwijs in Haarlem. We zorgen ervoor dat in 2030 geen enkel Haarlems kind meer in armoede opgroeit. Ook werkende armen verdienen ondersteuning. We maken minimaregelingen daarom ook voor hen toegankelijk.