Ondersteuning voor Haarlemse LHBTI’ers

18 april 2021

Haarlem is een roze stad. De gemeente Haarlem biedt in dit kader ondersteuning aan algemene instellingen en instellingen die zich specifiek bezighouden met diversiteit en inclusiviteit als hoofddoel. De PvdA-fractie ondersteunt dit beleid. Het bieden van ondersteuning aan de LHBTI-groep is een complexe opgave. Dit geldt met name voor jongeren die uit de kast willen komen, of zich nog onvoldoende bewust zijn van hun geaardheid.

Door voorlichting op scholen en trainingen van medewerkers van algemene instellingen, wordt gewerkt om het voor deze jongeren mogelijk te maken om uit de kast te komen. Ook moet hierdoor het besef bij leeftijdgenoten worden vergroot dat er op deze wereld mensen wonen met een verschillende geaardheid. Daar is niets mis mee, en het is zeker geen reden voor pesterij. De PvdA fractie denkt volop mee om dit beleid verder te ontwikkelen. We ondersteunen initiatieven van burgers en instellingen die op een constructieve manier hieraan bijdragen.

De afgelopen periode heeft de PvdA-fractie, als mede-initiatiefnemer, steun gegeven aan de motie om afgewezen subsidieaanvragen van zelforganisaties voor 2021 op nieuw te bezien. Dit geeft ruimte aan andere zelforganisaties om alsnog met een subsidieaanvragen te komen. Van deze mogelijkheid kan ook de stichting Regenboog Loket gebruik maken. De bedoeling is dat in de kadernota voor 2022, binnen de sociale basis, hier ruimte voor wordt gecreëerd.

De PvdA-fractie heeft geen steun gegeven aan de motie “laagdrempelige, gespecialiseerde ondersteuning voor Haarlemse LHBTI’ers”. Deze motie loopt namelijk vooruit op de afdoening van de motie over de zelforganisaties. Bovendien is er bij de PvdA-fractie over deze sympathieke motie nog te veel onduidelijkheid over de positionering van dit nieuwe initiatief binnen het totale regenboogbeleid.

De PvdA-fractie vraagt zich namelijk af in hoeverre dit initiatief weer een nieuwe instelling voor de ondersteuning van de genoemde groepen is. Bovendien is er binnen de LHBTI-gemeenschap verdeeldheid over de betekenis van dit initiatief.

 

Waar ben je naar op zoek?