Nieuws uit de fractie

24 november 2020

Begrotingsbehandelingen november 2020:

Op 6 november werd de Programmabegroting 2021-2025 voor Haarlem aangenomen door de gemeenteraad. Een bijzondere begroting, getekend door lasten en onzekerheden, gerelateerd aan WMO en Jeugdzorg en natuurlijk Corona.

De PvdA diende een amendement in om een bezuiniging op de CJG-coach voor Schalkwijk terug te draaien, een motie over een investeringsvoorstel voor een nieuw gebouw voor het archeologisch depot, en een onderzoeksmotie met betrekking tot een 24-uurs uitgaanslocatie. Alle drie werden ze aangenomen. De wethouder Sport deed bovendien, naar aanleiding van een motie van PvdA, een toezegging te zullen komen met een investeringsvoorstel voor een nieuwe sporthal voor Triple Threat. Deze sportvereniging heeft een groot maatschappelijk belang voor jongeren uit Schalkwijk. Ook diende de PvdA met GroenLinks en de SP succesvol een motie in voor een hoger (landelijk) minimumloon.

Aftrap wijkvergroeningsinitiatief:

Op 9 november zijn de eerste twee bomen geplant naar aanleiding van het “wijkvergroeningsinitiatief” van de PvdA en de SP. We haalden eerder dit jaar in alle stadsdelen wenslocaties op voor nieuwe bomen. Deze locaties zijn vervolgens door de gemeente getoetst op haalbaarheid (geen aanwezigheid van ondergrondse kabels, etc.). Het initiatief draagt bij aan de ambitie om uiterlijk in maart 2022 zeventienhonderd extra bomen in de stad te planten. Bewoners konden behalve de locatie, ook de boomsoort kiezen.

Werkbezoek Handhaving Haarlem:

Op 13 november liep Isabelle mee met twee boa’s. Er loopt in Haarlem een pilot met bodycams, die het werken voor boa’s veiliger moeten maken. De pilot loopt eind dit jaar af. Begin volgend jaar wordt er geëvalueerd. De ervaring zijn tot nu toe positief.

Werkbezoek ISK Haarlem:

Op 19 november was de PvdA op werkbezoek bij de Internationale Schakelklas Haarlem, een school voor kinderen van 12 tot 17 jaar die korter dan één jaar in Nederland zijn. De ISK bereidt haar leerlingen voor op een overstap naar regulier Nederlandstalig onderwijs. Hiermee vervult het een onmisbare rol bij de integratie van “nieuwkomende” kinderen in de Haarlemse samenleving.

Wisseling van de wacht CDA-wethouder:

Wethouder Snoek van het CDA (Sport, Financiën en Openbare Ruimte) gaf onlangs aan dat hij na twaalf jaar lokale politiek uitziet naar nieuwe uitdagingen. De PvdA vindt het heel jammer dat Merijn Snoek opstapt.

Het CDA is op zoek gegaan naar een opvolger en heeft op 18 november Tweede Kamerlid Michel Rog geïntroduceerd als de beoogde nieuwe wethouder.

Haarlem 775 jaar stadsrechten:

Maandag 23 november was het 775 jaar geleden dat Haarlem stadsrechten kreeg. Om zeven uur avonds was er een online “toost” met de burgemeester en de kinderburgemeester.