Nieuwe democratie: een gelote wijkraad iets voor Haarlem?

1 april 2019

Op dinsdag 19 maart 2019 ging ik namens de fractie mee op een boeiende excursie die ongetwijfeld een rol zal kunnen gaan spelen in de discussies in Haarlem over het in gang zetten van experimenten op het terrein van lokale democratie. 

Als lid van een Haarlemse delegatie onder leiding van wethouder Botter (D66) bracht ik een werkbezoek aan de Coöperatieve Wijkraad Oosterpark in Groningen. Het bijzondere aan deze wijkraad is dat deze deels bestaat uit mensen uit de buurt (7), die door loting zijn uitgekozen en deels uit raadsleden (6). Het gaat om een pilot van twee jaar die van start ging na een “bouwproces” van drie jaar. 

’s Middags hebben we onder andere uitgebreid gesproken met de door loting uitgekozen wijkbewoners. Het was mooi om te zien hoe verschillenden van hen aangaven enthousiast te zijn geworden om op deze manier met hun buurt bezig te zijn, terwijl ze zeiden voordien niets met politiek te maken wilden hebben. 

Met de aanwezige raadsleden spraken we over het deels loslaten van hun bevoegdheden en de uiteindelijke rol van de gemeenteraad.

’s Avonds woonden we een deel van een reguliere vergadering van de Coöperatieve Wijkraad bij. Prominent op de agenda stonden verzoeken om een financiële bijdrage voor een project/activiteit in de buurt. De wijkraad heeft namelijk een budget om buurtinitiatieven te steunen. Zo kwam er een verzoek langs voor een bijdrage aan een in de wijk gelegen oorlogsmonument. Daarnaast bepleitte de lokale manager van Resto Van Harte, een bijdrage voor een concert in de in de buurt gelegen kerk. In de manier van discussiëren binnen de wijkraad was een duidelijk verschil te zien tussen de door loting uitgekozen buurtbewoners en de raadsleden.

Al met al een boeiende excursie.