Door Privé: Marceline Schopman op 10 november 2017

Muurschilderingen: kunst voor iedereen

Kunst voor iedereen…. op de hoek van de straat, op een plein, in een park… of bijvoorbeeld op de saaie grauwe buitenmuur van een flat. In dit laatste geval heb je het dan over muurschilderingen ontworpen door kunstenaars. Om deze leuke, vaak verrassende en toegankelijke vorm van kunst ook in Haarlem letterlijk en figuurlijk een plek te bieden, hebben we bij de Begrotingsbehandeling een motie ingediend om dit mogelijk te maken.

Muurschilderingen (‘murals’ genaamd) kom je al in veel steden op de meest uiteenlopende plekken tegen, zoals in Rotterdam, Berlijn, Belfast, Johannesburg en in de ‘Mural-hoofdstad’ Heerlen. Muurschilderingen zijn zeker niet een ‘ nieuwigheidje’ van vandaag of gisteren; ze werden namelijk al gemaakt in 30.000 v. Ch .

Muurschilderingen zijn een toegankelijke en verrassende vorm van kunst in de openbare ruimte . Kunst in de openbare ruimte heeft sowieso hartstikke veel voordelen: zo maakt het de omgeving en gebouwen aantrekkelijker , versterkt het het cultureel toerisme , heeft het een positief effect op de uitstraling van de buurt of het gebouw en ….zeker zo belangrijk; deze kunst is er echt voor iedereen!

Het is dan ook niet voor niets dat veel steden structureel geld beschikbaar stellen voor kunst in de openbare ruimte. Haarlem heeft echter, als gevolg van de economische crisis en de bezuinigingen, hier al vele jaren geen geld voor . Hoog tijd dus om dat te veranderen nu het economisch weer beter gaat.

Daarom hebben we bij de Begrotingsbehandeling de motie ‘Haarlem goes Mural’ ingediend waarin we het College vragen om gebouwen en plekken in de stad in kaart te brengen die geschikt zouden zijn voor het realiseren van muurschilderingen . Door middel van een prijsvraag kunnen kunstenaars dan een ontwerp voor een fraaie muurschildering indienen en Haarlem weer een stukje mooier en kunstiger maken.

Om deze en andere vormen van kunst in de openbare ruimte duurzaam te financieren willen we bij bouwprojecten 1% van het totaalbudget daarvoor vrijspelen . Het daarmee beschikbaar komende geld kan dan worden ingezet op die plekken in Haarlem waar een muurschildering of andere kunstvorm op dat moment de meeste toegevoegde waarde heeft.

Nieuwsgierig hoe mooi en divers muurschilderingen op gebouwen kunnen zijn? Google dan eens op: Murals Heerlen.

Privé: Marceline Schopman

Privé: Marceline Schopman

Geen Haarlemmer is gelijk, maar iedereen heeft  wel recht op gelijke kansen of je nu links of rechts van het Spaarne woont. Om dat samen te bewerkstelligen, ervoor te knokken en wat behaald is te bewaken, is sociaal en democratisch!

Meer over Privé: Marceline Schopman