Door Privé: Marceline Schopman op 8 juni 2014

Mohamed Rugamana

Gruwelijk……

Het is oorlog. Je maakt afschuwelijke situaties mee en je leeft voortdurend in angst. Je knie wordt door stokslagen verbrijzeld.

 

Valse hoop……

Je weet te vluchten en komt in het veilige, rechtvaardige, aangeharkte Nederland. Althans; dat denk je . Want ze zeggen dat je hier helemaal niet mag zijn. Je bent niet welkom met je oorlogstrauma en je vraag om hulp, je behoefte aan rust en aan een eerlijke kans op een nieuw leven.

Zinloze cirkel ……

De Nederlandse regering erkent je namelijk niet als vluchteling. Het land waar je vandaan gevlucht bent wil je echter niet terughebben. Dus word je door de Nederlandse politie opgepakt en ga je voor maanden de vreemdelingendetentie in. Daar is het veel erger dan in een gevangenis. Je mag er helemaal niks. Dat oppakken gebeurt één keer….twee keer….een derde keer….en, ondanks gemaakte afspraken met de politie om je met rust te laten, een vierde keer.

Hoeveel keer gaat dit nog door? Tot ze je niet meer kunnen vinden? Tot je niet meer bestaat?

Oplossing……

Bij Stem in de Stad hebben ze je geholpen om aan je oorlogstrauma te werken. Je verbrijzelde knie werd geopereerd. Je had een baantje als verkoper van het Straatjournaal. Je kwam tot rust en was bezig om te kijken welke toekomstmogelijkheden er zijn.

Zo doen ze dat in Zweden gewoon vanuit regeringsbeleid met goede resultaten. Maar hier in Nederland zien ze het als oplossing om het mensen zoals jij zo moeilijk mogelijk te maken. “Je kan heus wel…je wil alleen niet’. Dat is de Nederlandse strategie.

Laat van je horen….

De gemeenteraad (op de VVD na), het College, de burgemeester , Stem in de Stad, vele Haarlemmers , vele Nederlanders hebben jou en de regering laten weten dat dit beleid niet kan. Dat het onmenselijk en onverdraagzaam is .

Je zit alweer een paar maanden vast en met jou vele anderen… dit onzinnige beleid moet stoppen! Immers: “Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’ (The Scene)

Dus laat van je horen en fijn als je Mohamed Rugamana over wie het bovenstaande stukje gaat, een kaartje wilt sturen :

Detentiecentrum Zeist
T.a.v. dhr. M. Rugamana
Detentienummer 5694582
Postbus 111
3769 ZJ Soesterberg

Privé: Marceline Schopman

Privé: Marceline Schopman

Geen Haarlemmer is gelijk, maar iedereen heeft  wel recht op gelijke kansen of je nu links of rechts van het Spaarne woont. Om dat samen te bewerkstelligen, ervoor te knokken en wat behaald is te bewaken, is sociaal en democratisch!

Meer over Privé: Marceline Schopman