Met de trein en de fiets naar de F1

18 oktober 2019

Met de trein en de fiets naar de F1

De Haarlemse gemeenteraad heeft gisteravond unaniem ingestemd met de door het College voorgestelde investering in het spoor Haarlem-Zandvoort t.b.v. de F1 + overige evenementen + extra zomertreinen naar het strand. Een co-financiering met de Rijk, Provincie, Vervoerregio. De Haarlemse bijdrage bedraagt 1 miljoen, de totale investering 7 miljoen.

PvdA Haarlem heeft met GroenLinks HaarlemChristenUnie Haarlem en Jouw Haarlem nog wel een motie ingediend “Meer met het spoor doen, in ruil voor onze miljoen” , om het College op te roepen om met de NS in gesprek te gaan over de wens om ook in de andere delen van jaar extra treinen te laten rijden op dat spoor (kwartierdiensten in plaats van elk half uur). De motie haalde het niet op 1 stem na, maar … de wethouder zei evengoed het gesprek met de NS hierover aan te zullen gaan.

Er is nog een kleine kans op ongedaanmaking van de regionale investering, waaronder de Haarlemse miljoen, als de Bloemendaalse raad op 31 oktober haar vetorecht zou gebruiken.

Ondertussen heeft het Haarlems Dagblad de hand weten te leggen op het nog vertrouwelijke concept van het F1-mobiliteitsplan van de Dutch Grand Prix, organisator van de F1, waar de bovengenoemde treinverbinding deel van uitmaakt.

DGP verwacht dat een derde van de bezoekers met de bovengenoemde trein naar de F1 zal reizen komende mei, en nog een derde met de fiets. DGP zal daarom ruim 14.000 (tijdelijke) fietsparkeerplekken verzorgen …!

In december volgt het definitieve mobiliteitsplan van DGP.

PvdA Haarlem

Isabelle Wisse