Door op 1 juli 2013

Mentoren gezocht voor maatjesproject jongeren/kinderen

De werkgroep Onderwijs en Arbeidsmarkt is een maatjesproject gestart voor kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool en jongeren (13 tot 28 jaar) in Haarlem Oost. Dit gebeurt in samenwerking met Bedrijf en Samenleving Haarlem en Omstreken (B&SHO).

Met dit maatjesproject willen wij kinderen en jongeren in een vroeg stadium hulp bieden zodat er minder kans is op schooluitval. Dit willen wij via mentoren die kinderen en jongeren gaan begeleiden. Dit kan in de vorm van praktische studiebegeleiding, hulp bieden bij schoolwerk of stage en het vergroten van hun netwerk. Daarnaast kan mentoring bijdragen aan contacten voor stage- of werkervaringsplekken.

Voor het maatjesproject PvdA Haarlem zijn wij op zoek naar PvdA-leden die zich als mentor willen inzetten voor een kind of jongere. Samen met B&SHO kunt u zich inzetten voor de volgende projecten:

* Time 2 shine kids: u kunt mentor zijn voor een kind uit groep 7 of 8. U biedt het kind begeleiding die het thuis niet krijgt. Het accent ligt op het sociaal-emotionele vlak. Maar ook op het bieden praktische studiebegeleiding (structureren en plannen van huiswerk). De mentor ondersteunt de leerling bij dingen die hij of zij belangrijk vindt en betrekt de ouders bij het schoolwerk en de school.
Duur: in principe een tot anderhalf jaar. De kinderen van groep 7 en 8 hebben elke week één uur contact met hun mentor, na schooltijd.

Time 2 shine: u kunt mentor zijn voor een jongere tussen de 13 en 28 jaar. De mentoring wordt ingevuld naar behoefte van de jongere. De taak van een mentor is het begeleiden van de jongere naar onder andere de keuze van school en of werk en het bieden van hulp bij het zoeken naar een baan of stage. Ook probeert u de jongere te stimuleren bij het ontdekken van zijn of haar kwaliteiten en biedt u hem of haar een luisterend oor.
Duur: in principe een tot anderhalf jaar. De jongere en de mentor zien elkaar minimaal 1 keer per 14 dagen.

Kennismakingsgesprek en koppeling (matching):
De koppeling tussen mentor en kind of jongere wordt gelegd door de matchmaker van B&SHO. Na uw aanmelding bij de PvdA volgt een kennismakingsgesprek met de matchmaker, waarbij zij voor het koppelen van mentor en kind of jongere onder andere gebruikmaken van een mindmap. Zij informeren u ook over onder andere de training.

Training en intervisie:
De training om als mentor aan de slag te gaan wordt ook door B&SHO verzorgd. Voorafgaand aan de training moet een VOG (verklaring omtrent gedrag) overlegd kunnen worden. De PvdA leden en de vrijwilligers krijgen een training van twee dagdelen. Tijdens deze training wordt onder andere gebruik gemaakt van rollenspellen met een acteur. De trainingen vinden altijd op donderdagavond en zaterdagmiddag plaats. B&SHO verzorgt daarnaast vier keer per jaar intervisie voor haar vrijwilligers. De vrijwilligers kunnen bij vragen ook telefonisch contact opnemen met de trainer. Naast intervisie worden er ook twee keer per jaar netwerkbijeenkomsten gehouden voor de mentoren.

U kunt maatje (mentor) worden van een kind of jongere als u affiniteit heeft met de doelgroep, bereid bent om tijd te besteden aan een leerling of jongere, bereid bent om de training te volgen, sociaal en communicatief vaardig bent, kunt reflecteren op eigen kennis en ervaring en kunt omgaan met vertrouwelijke informatie. Verder is het van belang dat u bereid bent om gedurende een jaar tot anderhalf jaar een mentorrelatie aan te gaan met een kind of jongere en deelneemt aan de intervisiebijeenkomsten.

Aanmelding voor het maatjesproject PvdA Haarlem

Heeft u interesse voor het maatjesproject, dan kunt u zich opgeven bij Jasmien Ismail of Conny Kaper, via [email protected]. Voor meer informatie kunt u ook gebruikmaken van dit mailadres of telefonisch contact opnemen met Conny Kaper: 06-15874310.

Voor aanmelding zijn de volgende gegevens van belang:
* Naam
* Adres
* Telefoonnummer
* E-mail
* Voor welk project (Time 2 shine kids of Time 2 shine) heeft u interesse?
* Uw motivatie voor de aanmelding
* Heeft affiniteit/ervaring met de doelgroep kinderen of jongeren? Zo ja, kunt u aangeven waar uw affiniteit vandaan komt / u deze ervaring heeft opgedaan?

Uw aanmelding wordt door de PvdA doorgestuurd naar B&SHO. U krijgt na uw aanmelding binnen tien werkdagen bericht van B&SHO. Zij zullen u verder informeren over de mentoring, het kennismakingsgesprek en de training.