Kennismaken met Floor Roduner

Door Redactie op 14 november 2017

Floor Roduner is voorgedragen als (kandidaat) wethouder en lijsttrekker van de PvdA Haarlem. Hij is nu actief als schaduwraadslid en dus lid van de fractie. Waarom en waarvoor wil Floor zich als wethouder inzetten voor Haarlem? Wat is zijn achtergrond? In dit interview vertelt hij er meer over.

Je bent sterrenkundige en nu word je voorgedragen als wethouder: wat is hier gebeurd?
Ja, ik kan me voorstellen dat mensen daar wel even verbaasd over zijn! Sterrenkunde is een waanzinnig leuke studie waar je bijvoorbeeld leert te meten hoe warm een ster is. Maar hoe interessant dat ook is, ik wist al snel dat ik daarna niet de wetenschap in wilde gaan. Uiteindelijk vind ik het leuker om op een andere manier mijn bijdrage te leveren aan de maatschappij. Na mijn studie ben ik begonnen in het bedrijfsleven en een paar jaar later heb ik de overstap gemaakt naar het ministerie van Financiën omdat ik toch met name in de publieke sector geïnteresseerd ben. Daarnaast is actief worden voor de Partij van de Arbeid altijd al een wens van mij geweest. De liefde voor de sociaaldemocratie is me thuis met de paplepel ingegoten. Toen mijn vriendin en ik in 2014 in Den Haag woonden heb ik besloten om me kandidaat te stellen voor de gemeenteraad om zo het raadlidsmaatschap en werken bij de Rijksoverheid te combineren. En nu heb ik de kans gekregen om als wethouder voor Haarlem te werken; een prachtige kans, omdat je zo heel direct het verschil kunt maken voor mensen.

Wacht even, je woonde in Den Haag, maar stelde je kandidaat voor de gemeenteraad in Haarlem?
Ja, klopt. Het voelde veel beter om in Haarlem actief te worden voor onze partij, omdat ik veel meer binding heb met Haarlem dan met de stad Den Haag. Verder speelde mee dat ik over de afdeling al goede verhalen had gehoord. Dat betekende uiteindelijk wel dat mijn vriendin en ik voor mijn kandidatuur en het schaduwraadslidmaatschap naar Haarlem moesten verhuizen en per dag opeens anderhalf uur reistijd hadden. Dat was wel een overgang, maar het was het waard! Daarnaast vind ik het natuurlijk mooi dat door de overstap allebei onze zoons in Haarlem zijn geboren en daardoor ook echte mugjes zijn.

Je bent de afgelopen jaren fractielid en schaduwraadslid geweest in de commissie Beheer die over de openbare ruimte gaat. Hoe beviel dat?
Dat beviel heel goed! Beheer is een commissie waar je makkelijk naar buiten gaat. Gewoon ter plekke een fietspad bekijken of een kruispunt waar klachten over zijn. Je hebt makkelijk contact met Haarlemmers omdat zij vaak heel betrokken zijn bij hun directe omgeving en echt willen meedenken. In de commissie ´Beheer´ worden heel verschillende onderwerpen besproken: ik zeg wel eens gekscherend van losse stoeptegel tot miljoeneninvesteringen.

Zijn er overeenkomsten tussen je werk in Den Haag en het fractiewerk?
Ja, ik denk het wel. In mijn werk en in de politiek gaat het vaak over het afwegen van verschillende wensen en idealen. Verder moet je natuurlijk mensen overtuigen dat jouw ideeën de beste zijn en zorgen voor voldoende steun. Of dat nu gaat om een idee om de ziekenhuiszorg goedkoper te maken of dat er extra geld voor speeltuinen nodig is. Ik probeer dat in mijn werk als schaduwraadslid in Haarlem altijd op basis van de inhoud te doen. Grootste verschil blijft toch de orde van grootte in getallen: in Den Haag ga ik over de ziekenhuiszorg met een begroting van 25 miljard euro en in Haarlem maakt 30 duizend euro extra voor speeltuinen echt het verschil.

Wat doe je buiten je werk en de politiek? Heb je hobby’s?
Als het me even lukt wielren ik graag met oude studievrienden. Zij starten dan in Leiden, en ik fiets ze op de Ringvaart vanaf Halfweg tegemoet. Nu moet ik zeggen dat ik er de laatste jaren met een drukke baan, fractiewerk en twee kleine kindjes wel wat minder tijd voor heb kunnen vinden. Dus ik bungel een beetje achteraan in het peloton.

Op welk resultaat van de Haarlemse fractie ben jij het meest trots?
Dat we ondanks stevige bezuinigingen toch een sociale stad zijn gebleven. We hebben een reserve ingesteld om de veranderingen in het sociaal domein goed te regelen. Er is extra geld gekomen voor kinderen in armoede en de gemeente biedt nu Haarlemmers met een laag inkomen een zorgverzekering zonder eigen risico aan. Dat betekende wel dat er minder geld was voor investeringen in bijvoorbeeld de openbare ruimte, maar dat heb ik met plezier in de commissie Beheer verdedigd.

Wat zijn je plannen voor de volgende vier jaar?
Het gaat weer goed met de stad, maar we moeten ervoor zorgen dat ook alle Haarlemmers dat ervaren. De huizenprijzen schieten door het dak, maar er is nog steeds een enorme wachtlijst voor betaalbare woningen. Er is behoefte aan extra schoolruimte, Haarlemmers die in schulden komen moeten we blijven helpen en we moeten Haarlem duurzaam maken. Er is gelukkig weer ruimte om te investeren, maar het is aan ons om te zorgen dat dit goed gebeurt. Het eerste wat de VVD in hun verkiezingsprogramma voorstelt is om de OZB voor mensen die al een eigen huis hebben maar weer te verlagen. Dat vind ik onbegrijpelijk. Voldoende om weer vier jaar voor te strijden dus! Ik heb er alle vertrouwen in dat in het verkiezingsprogramma een heel herkenbaar PvdA verhaal wordt beschreven met ambitieuze plannen om het leven van álle Haarlemmers te verbeteren. Samen met de andere kandidaten ga ik er in ieder geval alles aan doen om op 21 maart een mooi resultaat te boeken bij de gemeenteraadsverkiezingen zodat we ons daarna met een grote PvdA kunnen blijven inzetten voor de stad!

CV Floor Roduner
1981 geboren in Haarlem
1985 – 1993 Veronica School
1993 – 1999 Stedelijk Gymnasium Haarlem
1999 – 2007 Sterrenkunde, Universiteit Leiden
2007 – 2009 Strategieconsultant Boston Consulting Group
2010 – heden Inspecteur der Rijksfinanciën (sectie VWS), ministerie van Financiën

Floor woont samen met zijn vriendin heeft twee zoons (3 en 1 jaar).
Boeken op zijn nachtkastje: Biografie van Van der Laan en Zwaarden, Paarden & Ziektekiemen van Jared Diamon.
Favoriete plek in Haarlem: De Grote Markt op zaterdagochtend, waar ik met mijn twee zoontjes fruit en kaas koop en waar we dan meteen een portie kibbeling delen.

Anderen over Floor:

“In mijn jaren als minister van Financiën heb ik Floor leren kennen als een scherpe denker. Hij is strategisch, oplossingsgericht en een uitstekend onderhandelaar. Daardoor boekt hij goede resultaten. Het mooie is dat hij prettig in de omgang is, maar ook een tegendraadse mening durft te geven. Zijn persoonlijke kwaliteiten en de ervaring die hij bij Financiën heeft opgedaan zal hij goed kunnen inzetten in een nieuwe rol als wethouder in Haarlem. Het vertrek van Floor bij Financiën zal een verlies zijn voor het ministerie, maar het is zeker een verrijking voor Haarlem.”
Jeroen Dijsselbloem

“Floor ken ik al van kinds af aan. Zijn moeder is een goede vriendin en wij beiden hebben onze gedrevenheid de wereld een beetje beter te maken geprobeerd aan onze kinderen door te geven. Zo ook aan Floor en ik ben blij dat in hem terug te zien. Hoe gaat Floor daarmee aan de slag? Rustig, nieuwsgierig en overwogen weet hij inhoudelijk en in contacten te verbinden. Hij staat voor de waarden van de PvdA en daarmee voor iedereen die in deze samenleving een beter bestaan verdient. Dit doet Floor met het hoofd koel en het hart warm!”
Marianne Heeremans

“De afgelopen vier jaar heeft Floor als schaduwraadslid zijn maatschappelijk betrokkenheid voor Haarlem laten zien. Hij is een teamspeler en kon zijn deskundigheid zowel op het gebied van financiën als die van onderhandelaar goed inzetten om mooie sociale resultaten te boeken. Zo heeft hij er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er de komende jaren meer geld gaat naar de Haarlemse speeltuinen. Ik heb met Floor een uitstekende opvolger gekregen die sterk en sociaal aan de slag zal gaan voor Haarlem.”
Joyce Langenacker

Redactie

Redactie

De redacteuren vindt u bij wie is wie.

Meer over Redactie