Initiatief (ver)bouw aan een levensloopbestendig Haarlem aangenomen

Door Maarten Wiedemeijer op 26 oktober 2020

Tijdens de raadsvergadering van 22 oktober werd ons initiatiefvoorstel ‘’(Ver)bouw aan een levensloopbestendig / vergrijzingsproof’’ Haarlem aangenomen (lees het volledige voorstel via de link). De bedoeling van het initiatiefvoorstel is om in samenwerking met belanghebbenden een impuls te geven aan de (ver)bouw van levensloopbestendige woningen en het vergrijzingsproof maken van buurten.

De fracties D66 en CDA stemden tegen het initiatiefvoorstel. Alle andere fracties stemden voor en we danken hen voor hun steun.

Waarom namen we dit initiatief?

Haarlemmers worden gelukkig steeds ouder. Om ervoor te zorgen dat Haarlemmers zeker kunnen zijn van een prettige oude dag moet er wel genoeg woningaanbod zijn. Vorig jaar toonden ouderenorganisatie ANBO en zorgorganisatie Actiz aan dat er in Nederland een tekort is van tienduizenden ouderenwoningen (bron). Een commissie onder leiding van Wouter Bos concludeerde aan begin van dit jaar dit: ‘’Om de zorg voor thuiswonende ouderen in de toekomst op peil te houden is het nodig nú te investeren in geschikte woningen (bron).’’ Deze opgave zien we ook voor onze stad. Haarlem heeft een bijzondere geschiedenis als het gaat om ouderenhuisvesting, met bijvoorbeeld prachtige hofjes en allerlei woongroepen, maar die woonvariatie is er niet in grote volumes. Verreweg de meeste ouderen wonen in gewone woningen. Om Haarlem vergrijzingsproof te maken staan we voor een opgave van tientallen miljoenen euro’s. Wanneer er voldoende woningaanbod is voor Haarlemse ouderen kunnen zij ook doorstromen vanuit bestaande woningen, waar ook gezinnen en starters weer van profiteren.

Naast ouderen is er in het initiatiefvoorstel aandacht voor Haarlemmers die nog niet oud zijn, maar wel een lichamelijke beperking hebben. Dat is ook nodig. Er is bijvoorbeeld een wachtlijst van Haarlemmers die een rolstoel gebruiken, maar nu niet een passende woning wonen.

Stadsdeal ouderenhuisvesting

De gemeente staat voor een grote opgave en kan het niet alleen. Door het aannemen van het initiatiefvoorstel wordt in 2021 een stadsdeal ouderenhuisvesting gesloten met ouderenorganisaties, welzijnsorganisaties, projectontwikkelaars, woningcorporaties, huurdersorganisaties en zorgorganisaties. In de deal worden gezamenlijke doelen gesteld voor de middellange termijn (tot 2025) en de lange termijn (tot 2030). In de deal worden afspraken gemaakt over waar de doelen gerealiseerd worden, zoals bestaande woongebouwen, gebieden die worden geherstructureerd en in de ontwikkelzones.

Slimmer inzetten van gemeentelijke budgetten

Door het aannemen van het initiatiefvoorstel onderzoekt het college in 2021 samen met woningcorporaties en zorgorganisaties op welke wijze beschikbare budgetten middelen zo doelmatig mogelijk ingezet kunnen worden ingezet. De gemeente maakt hoge kosten voor Wmo-voorzieningen zoals woning- en gebouwaanpassingen, trapliften, scootmobielstallingen, huishoudelijke ondersteuning en ouderenvervoer. Onze verwachting is dat als ouderen in een passende woning op een fijne plek wonen veel van die kosten voorkomen kunnen worden. Zo is er in een gelijkvloerse woning nooit een traplift nodig. De voorkomen kosten kan de gemeente investeren in goede en aantrekkelijke ouderenhuisvesting.

Alles dichtbij cirkels

We stellen ook voor om in elk stadsdeel een ‘’Alles dichtbij cirkel’’ te creëren. In deze cirkels vind je allerlei voorzieningen op korte afstand. De publieke ruimte willen wij binnen deze cirkels zo inrichten dat het uitnodigt tot ontmoeting. Bovendien willen wij dat de cirkels klimaatadaptief en groen worden. Dit zorgt voor minder hoge temperaturen in de zomer en dat is fijn omdat ouderen een grotere kans hebben op uitdrogingsverschijnselen.

Het voorstel is geschreven met waardevolle input van Haarlemse ouderenorganisaties, bewonersinitiatieven, zorgaanbieders en woningcorporaties. Ook GroenLinks en de ChristenUnie hebben uitvoerig meegedacht en waardevolle input gegeven. Door onze krachten te bundelen kunnen wij de ouderenhuisvesting (en daarmee de volledige volkshuisvesting) in Haarlem een impuls geven!

De fractie is trots op de bijdrage van Dion Heinis, die dit initiatiefvoorstel als schaduwraadslid heeft opgesteld.

Maarten Wiedemeijer

Maarten Wiedemeijer

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Het was een enorme eer om de afgelopen 4 jaar volksvertegenwoordiger te mogen zijn. In samenwerking met andere partijen hebben we veel mooie resultaten bereikt. Daar ga ik de komende periode met veel enthousiasme graag mee door. Zolang de wooncrisis en de klimaatcrisis niet zijn opgelost

Meer over Maarten Wiedemeijer