Door Floor Roduner op 2 april 2015

Haarlemmerhout: doe het in een keer goed

Afgelopen donderdag is in de gemeenteraad het voorstel besproken om extra geld ter beschikking te stellen voor het verfraaien van de Haarlemmerhout. Nadat wij ook al eerder in de commissie beheer hier kritische vragen aan de wethouder over hebben gesteld, hebben wij in de raad tegen dit voorstel gestemd.

De PvdA vindt de Haarlemmerhout een bijzonder monument dat we moeten koesteren en goed moeten verzorgen. Veel Haarlemmers genieten van de Hout om bijvoorbeeld te wandelen, sporten of lekker in het gras te liggen. Als kind ben ik zelf vlakbij de Hout opgegroeid en mijn zoontje gaat nu ook elke week met zijn oma naar de Hout. We vinden het daarom belangrijk dat de Hout in goede staat blijft zodat ook toekomstige generaties er evenveel plezier van beleven als wij.

Daarom hebben we er in de discussies eind vorig jaar over de onderhoudsniveaus in de stad er voor gekozen om het groen, de wegen en de schoonmaak in monumentale parken als de Hout op een hoger onderhoudsniveau te houden dan de groenvoorzieningen in woonwijken. De Hout ligt er nu ook goed bij.Het voorstel dat in de raad voorlag ging echter niet over het behouden van de Hout, maar vooral over het verder verfraaien. Plannen zijn er om het bramenbos te veranderen in een heemtuin, schelpen in plaats van asfalt op de paden te leggen en entreepoorten te maken bij de ingangen van de Hout. Dit zijn natuurlijk prachtige plannen, maar het geld voor verbeterplannen in de stad is beperkt en de wensen zijn groot.Voor hetzelfde geld dat we nu in Hout gaan investeren kunnen we door de hele stad bij een hele lijst met projecten werk met werk maken. Projecten waar nu geen geld voor is zoals veiligere fietspaden in Noord (Velserstraat en Jan Gijzenkade), 30 km gebieden in Schalkwijk (Frankrijklaan en Bernadottelaan) en het beter aanleggen van straten in Zuid-West (Kolkstraat en Rozenprieel). Er is voor deze projecten nu geen geld omdat ze de pech hadden later in de tijd geprogrammeerd te zijn dan de Hout.

Bij deze andere projecten kunnen we echter met kleine investeringen de openbare ruimte echt structureel beter en veiliger maken. De PvdA vindt het daarom eerlijker, socialer én een efficiënter gebruik van het geld om die projecten nu voorrang te geven en een pas op de plaats te maken met de Haarlemmerhout.