Door op 21 mei 2013

Haarlem krijgt de HSL

Onze stad krijgt de HSL. Dit is niet omdat Haarlem aangesloten wordt op de Hoge Snelheidslijn maar omdat de gemeenteraad donderdag 16 mei jl. ingestemd heeft met het instellen van de Haarlemse Studie Lening (HSL). Dit is een studiefonds waaruit minima een rentevrije studielening kunnen afsluiten.

Om in aanmerking te komen voor deze gunstige lening moet je minimaal 18 jaar zijn en niet meer verdienen dan 110% van het minimum. Daarnaast mag het opleidingsniveau van de aanvrager niet hoger zijn dan MBO-4 en mag er geen sprake zijn van problematische schulden. Deze HSL is bedoeld voor mensen die door middel van een opleiding hun positie op de arbeidsmarkt willen verbeteren. Op deze manier hopen we dat ze vanuit de bijstand snel een baan zullen vinden.

Als PvdA zijn we erg blij met dit fonds. Immers, arbeid is de motor voor emancipatie en onderwijs is de brandstof die deze motor draaiende houdt. Het gaat om bedragen tussen de €150 en € 3000 die uitsluitend voor erkende opleidingen en slechts eenmalig wordt verstrekt. Om deelnemers aan te moedigen, krijgen ze 10% korting op de totale lening als ze de opleiding tijdig en succesvol afronden. Over een half jaar wordt de HSL geëvalueerd.