Haarlem en de tijdelijke coronawet

29 november 2020

Op 1 december (komende dinsdag) treedt de “Tijdelijke wet maatregelen Covid-19” (TWM) in werking. Zoals de titel van de wet al zegt, is de duur van de wet beperkt. In principe geldt de wet voor drie maanden, dus tot eind februari 2021. De wet kan wel voor opvolgende perioden verlengd worden. De verwachting is dat het ook nodig zal zijn. De tweede golf zal volgens het RIVM tenminste duren tot maart 2021.

Einde noodverordeningen van de VRK

Met de inwerkingtreding van de TWM komt er een einde aan de periode waarin de voorzitters van de Veiligheidsregio’s noodverordeningen afvaardigden. In onze regio is dat de voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland, de burgemeester van Haarlemmermeer.

Landelijke en lokale regelingen

Op grond van de TWM kan minister Hugo de Jonge, na overleg met de Tweede Kamer, ministeriële regelingen afvaardigen. Die kunnen landelijk, regionaal of lokaal gelden.

In sommige gevallen zullen deze regelingen ruimte laten voor lokale uitwerking door burgemeesters, via zogenaamde ‘uitvoeringsregelingen’. De veiligheidsregio’s kennen de niveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig of zeer ernstig. Hoe lager het risiconiveau, hoe groter de kans op ruimte voor lokale uitvoeringsmogelijkheden.

Democratische borging van coronamaatregelen

PvdA Haarlem heeft op 17 september een motie geïnitieerd over democratische borging van coronamaatregelen. De motie werd raadsbreed gesteund.

De TWM stelt over die democratische borging dat de burgemeester, de gemeenteraad en het college in onderling overleg zaken moeten vaststellen. Namelijk hoe de burgemeester de betrokkenheid van alle partijen (onder andere het informeren, het consulteren, de besluitvorming en verantwoording) waarborgt bij het nemen van besluiten. De frequentie en de wijze waarop dit gebeurt, moeten in onderling overleg worden vastgesteld. Er moet een balans gezocht worden tussen snelheid en afstemming.

De motie vraagt de burgemeester om de gemeenteraad tijdens de geldingsduur van de TWM in de gelegenheid te stellen om een zienswijze te geven. Het gaat daarbij om de lokale uitvoeringsmaatregelen. Voor zover de gemeenteraad niet kan worden betrokken (dus bij de ministeriële regelingen die geen ruimte laten voor lokaal maatwerk) moet de gemeenteraad dan in elk geval binnen tien uur worden geïnformeerd over de getroffen coronamaatregelen.

Inzet PvdA Haarlem

We gaan juridisch gezien een nieuwe fase tegemoet in de coronacrisis. De PvdA Haarlem zal zich opnieuw inspannen voor een zo sterk mogelijke rol van de gemeenteraad.