23 maart 2021

Giften tot 1200 euro en de bijstandsuitkering

Je zult maar alleenstaande moeder zijn met een paar opgroeiende kinderen en noodgedwongen in de Bijstand zitten. Dat is sappelen! Zo nu en dan ontvang je van familie en vrienden al dan niet in natura een bijdrage, bijvoorbeeld in de vorm van dagelijkse boodschappen of doordat je ouders de sportactiviteit van één van je kinderen betalen. En dan is daar opeens de gemeente die het bedrag dat daarmee gemoeid is geheel of deels als korting op je uitkering terugvordert.

Groot was de opwinding toen daarover berichten in de pers verschenen over een alleenstaande moeder in Wijdemeren.

Natuurlijk waren wij geïnteresseerd in hoe dat in Haarlem geregeld is. Tot nu toe vorderde de gemeente die bedragen niet standaard terug maar beoordeelde dergelijke giften individueel. Zo is in 2020 een totaal van ongeveer 7.000 euro aan giften verrekend bij ongeveer 20 personen.

Naar aanleiding van vragen vanuit de Gemeenteraad stelde onze wethouder Floor Roduner een opinienota op waarin meerdere mogelijke beleidslijnen werden geschetst.

Deze opinienota is op 18 maart 2021 besproken in de Commissie Samenleving. In overgrote meerderheid koos de Commissie voor het invoeren van een standaardvrijstelling van 1.200 euro op jaarbasis. Daarmee bespaart de gemeente ook op de uitvoeringskosten omdat er niet allerlei bonnetjes van geringe bedragen verwerkt behoeven te worden.

En ja, de meeste mensen in de Bijstand zouden dolgraag een baan hebben!