Gemeenteraad kiest drie locaties voor vervolgonderzoek Domus + en Skaeve Huse

Door Maarten Wiedemeijer op 23 april 2021

In de raad van 22 oktober 2020 heeft de gemeenteraad drie locaties aangewezen voor vervolgonderzoek voor Domus+ en Skaeve Huse. Dat moet leiden tot selectie van één locatie voor 24 Domus+ bewoners en één locatie voor zes Skaeve Huse onderkomens. Domus+ en Skaeve Huse zijn woonvormen voor kwetsbare groepen met psychische- en verslavingsproblemen. Van deze groep is niet de verwachting dat ze in staat zijn zelfstandig te wonen. Haarlem heeft een wettelijke zorgplicht om deze groep passend te huisvesten.

De PvdA vindt het belangrijk dat de woonvoorzieningen zo snel mogelijk worden gerealiseerd. In een sociale stad zorgen we voor iedereen. Deze kwetsbare groep Haarlemmers verdient goede zorg en begeleiding. Met de juiste zorg en opvang zorgt dit ook voor minder overlast in bestaande wijken en maken we Haarlem veiliger, daarmee is het belang van alle Haarlemmers gediend.

De drie locaties waar nu vervolgonderzoek zal worden uitgewerkt zijn:

  • Voor Skaeve Huse bij de monumentale boerderij Noord Akendam, aan de Vergierdeweg 452/454;
  • Voor Domus Plus de Nieuweweg 2 en de Robertus Nurksweg in Oost;

Er zijn in totaal enkele tientallen locaties onderzocht. Dit onderzoek is te lezen via “Locatiestudie Domus(plus) en Skaeve Huse”. In onze mooie gemeente is helaas niet veel vrije ruimte meer beschikbaar, dit betekent dat het bijzonder uitdagend is gebleken om geschikte locaties te vinden voor deze kwetsbare doelgroep. De locaties die in aanmerking komen zijn hoe dan ook dan eerder de minst ongeschikte, dan de meest geschikte locaties.

Voorkeurslocaties PvdA

De PvdA had bij voorkeur gekozen voor de Vergierdeweg en de Nieuweweg.  Niet omdat de locaties perfect zijn. Nee, omdat voldoende vast staat dat dit de minst ongeschikte locaties zijn en er daadkracht nodig is. We zagen echter dat een deel van de raad ook nog twijfels heeft ofwel de Nieuweweg ofwel de Robertus Nurksweg geschikt te maken is voor een Domus+. Daarom heeft de PvdA voor het amendement “Een spade dieper” van Groenlinks, D66, CDA en Actiepartij gestemd. Zodat we hopelijk met meer draagvlak op korte termijn (in juni) een keuze kunnen maken voor Domus+. Voor de Skaeve Huse valt hiermee de keuze voorlopig op de Vergierdeweg.

Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat de PvdA de locatie op de Robertus Nurksweg minder kansrijk acht voor een Domus+. Het aantal m2 lijkt niet genoeg om Domus+ op een goede wijze te huisvesten. De nabijheid van toekomstige woningen in Oostpoort lijkt te dichtbij, in tegenspraak met het criterium van 100 meter afstand. Eveneens lijkt een ontheffing van de provincie ten aanzien van de schootsvelden niet kansrijk. Voor de PvdA is de formele terugvaloptie voor Domus+ dan ook de rioolzuiveringslocatie aan de Boerhaavelaan, die echter op korte termijn niet beschikbaar is.

Schoteroog niet kansrijk

De afgelopen weken is er ook gesproken – onder andere betoogd door enkele wijkraden – om te onderzoeken of de woonvoorzieningen niet op Schoteroog geplaatst konden worden. De PvdA steunde het verzoek om hier nadere informatie over te ontvangen. Hier is echter uit nadere informatie (openbaar te lezen via de volgende link: aanvullende informatie Schoteroog) gebleken dat op Schoteroog de kans op kansrijke plekken minimaal is. Dit komt onder andere door beschermd natuurgebied, de nabijheid van bedrijvigheid en andere voorzieningen (sport, horeca, scouting, etc), de giftige afvalberg, de windturbines en schootsvelden van diverse forten. Het eerlijke verhaal richting de Haarlemmers is dan ook dat Schoteroog niet kansrijk is. Nader onderzoek in deze richting is dan ook verspilde tijd.

Belangen buurtbewoners

Het vestigen van een dergelijke voorziening brengt vanzelfsprekend een hoop te weeg in de buurt waar het gevestigd gaat worden. Het is dan ook van belang voor de buurtbewoners dat de gemeente samen met de hen tot een goed en breed gedragen plan komt waar de veiligheid en leefbaarheid in de omgeving wordt geregeld. Daarom is nu ook afgesproken zo snel mogelijk aan de slag te gaan – in samenwerking met alle belanghebbenden bij de locaties en experts – met een veiligheids- en beheersplan. Ook dient bestaande overlast – bijvoorbeeld bij het Reinaldapark en de fly-over bij station Spaarnwoude – snel en toereikend worden opgelost. Wanneer noodzakelijk dienen hier aanvullende maatregelen voor genomen te worden, zoals extra handhaving of aanpassingen in de openbare ruimte.

Raadsbesluit

Het raadsbesluit – inclusief het aangenomen amendement van Groenlinks, D66 en CDA – werd gesteund door GroenLinks, PvdA, D66, CDA, SP, ChristenUnie en Actiepartij. De PvdA betreurt het nadrukkelijk dat zo veel collega volksvertegenwoordigers hun verantwoordelijkheid voor een kwetsbare doelgroep niet hebben genomen. De wettelijke zorgplicht rust op alle gekozen volksvertegenwoordigers.

Maarten Wiedemeijer

Maarten Wiedemeijer

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Het was een enorme eer om de afgelopen 4 jaar volksvertegenwoordiger te mogen zijn. In samenwerking met andere partijen hebben we veel mooie resultaten bereikt. Daar ga ik de komende periode met veel enthousiasme graag mee door. Zolang de wooncrisis en de klimaatcrisis niet zijn opgelost

Meer over Maarten Wiedemeijer

Waar ben je naar op zoek?