20 september 2019

Gemeentelijke duurzaamheidslening: (juist) ook voor mensen met een kleine beurs en 75+-ers?

PvdA Haarlem vindt dat duurzaamheidsleningen ook beschikbaar moeten zijn voor mensen met een lager inkomen, en voor 75+-ers. Onze fractie staat voor een sociale energietransitie, dus een overgang naar een aardgasvrije, klimaatneutrale stad waarin iedereen, (juist) ook mensen met een lager inkomen en oudere mensen, mee kan komen. 

Gemeente Haarlem verstrekt duurzaamheidsleningen tegen een relatief lage rente van 1,6%. Huiseigenaren en particuliere huurders kunnen een lening van maximaal € 25.000,– aanvragen om energiebesparende maatregelen te financieren, zoals zonnepanelen, dakisolatie of een warmtepomp. 

De uitgifte van de leningen is door de gemeente uitbesteed aan de SVn (het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting). De SVn staat onafhankelijk van de gemeente, en is vrij om de leningen in te richten zoals zij wil, en af te stemmen op de risico’s zoals zij die ziet. In arbeidssituaties bestaat er een verbod op leeftijdsdiscriminatie, maar bij het verlenen van een dienst bepaalt de dienstverlener haar eigen voorwaarden. 

Onlangs bleek dat de SVn een aanvrager een inkomen op uitkeringsniveau, geen lening wilde verstrekken voor zonnepanelen. PvdA en GroenLinks spraken uit in het Haarlems Dagblad dat een duurzaamheidslening juist ook beschikbaar moet zijn voor mensen met kleine beurs: (https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20190814_39518339/haarlemmer-met-uitkering-krijgt-geen-gemeentelijke-duurzaamheidslening-voor-zonnepanelen?utm_source=google&utm_medium=organic ). 

PvdA Haarlem heeft de wethouder, in de daaropvolgende vergadering van Commissie Beheer op 5 september, gevraagd om in de door hem aangekondigde najaarsnota over een sociale, voor iedereen betaalbare energietransitie, een oplossing mee te nemen die tegemoet komt aan mensen met een lager inkomen, die nu niet in aanmerking komen voor een gemeentelijke duurzaamheidslening. Zonnepanelen verdienen zich direct terug, waardoor de rente van de lening, die ook nog eens relatief laag is in het geval van de duurzaamheidslening, ook mensen met een kleinere beurs te dragen is.

Onlangs meldde zich een lid van onze partij, ouder dan 75 jaar, dat ook hem een lening voor zonnepanelen was geweigerd door de SVn (overigens nadat de gemeente zijn aanvraag voor een lening had goedgekeurd). De reden voor afwijzing in tweede instantie door de SVn, was dat hij ouder is dan 75 jaar.  

PvdA Haarlem heeft de wethouder in de Raadsvergadering van 19 september gevraagd om ook voor 75-plussers met een oplossing te komen, in zijn Nota Sociale Energietransitie. Wellicht kan een gebouw gebonden financiering in de toekomst uitkomst bieden, maar voor nu wordt de wethouder om een andere oplossing gevraagd. 

Vooruitlopend op de Nota Sociale Energietransitie, diende Jouw Haarlem op de Raadsvergadering van 19 september een motie in die het college oproept te onderzoeken hoe de duurzaamheidslening ook voor mensen met een kleine beurs toegankelijk gemaakt kan worden. PvdA Haarlem heeft deze motie uiteraard van harte gesteund. 

Wanneer de Nota Sociale Energietransitie later dit jaar wordt voorgelegd aan Commissie Beheer, informeren wij u nader. 

***