Demonstratie tegen racisme op 17 juni 2020

21 juni 2020

Afgelopen week, op woensdag 17 juni, waren fractie- en bestuursleden van PvdA Haarlem aanwezig in de Haarlemmerhout bij een demonstratie tegen racisme.

De demonstratie, georganiseerd door jongeren, was een groot succes. Zo’n 2000 mensen namen deel aan de demonstratie en er waren indrukwekkende toespraken. De samenstelling van de deelnemers vertoonde een grote diversiteit. De anderhalve meter werd in acht genomen, en er werden mondkapjes uitgedeeld aan wie geen mondkapje had.

Demonstraties tegen discriminatie worden nu overal ter wereld georganiseerd, naar aanleiding van de gebeurtenissen in de VS. Ook in alle grote(re) steden in Nederland. De lokale maatschappelijke organisaties in Haarlem en Bureau Discriminatiezaken Kennemerland hebben afgesproken om in september een vervolg te organiseren op de demonstratie van 17 juni.

Duidelijk is dat de onvrede groot is. Die onvrede ligt voor een deel geworteld in de historie, maar komt ook voort uit het feit dat sommige burgers zich ook in de huidige maatschappij  gediscrimineerd voelen: in het onderwijs, bij het zoeken van een stageplaats, bij het zoeken van werk, in het uitgaanscircuit, in contact met politie of de belastingdienst. Het gaat daarbij om etnische minderheden, LHBTI groepen, jongeren en ouderen.

Onze woordvoerders kaarten racisme en gebrek aan diversiteit aan, in de commissies Samenleving en Bestuur.

Ibrahim Yerden,

PvdA Haarlem