26 mei 2022

Blauwe vingers van vervelende brievenbussen

Vijfentwintig wijken, ontelbaar veel rozen, 4000 persoonlijke brieven, 1500 flyers, 25 posters (je eigen hoofd op A1 formaat zal nooit wennen), minstens 1000 Instagram posts, honderden tweets en vele debatten later… De PvdA blijkt op 16 maart 2022 de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlem te hebben gewonnen! Een week later bleek dat ikzelf als nummer 4 op de lijst 10% van alle PvdA stemmen had binnengesleept. Hard werken loont.

Mijn avontuur begint 2 november 2021. Ik ben die dag in Kortrijk voor werk en zit ’s avonds met collega’s te eten in een (veel te hip) restaurant. Ik word gebeld door een onbekend nummer en omdat ik nog volledig in werkmodus zit neem ik op. Het is de voorzitter van de PvdA Zuid-Kennemerland: “Zoals je weet komen de gemeenteraadsverkiezingen eraan. Wij zouden het fantastisch vinden als een jonge vrouw zich zou kandideren. We kennen jou en hebben vorig jaar vaak met je gesproken. Je bent al lang (10 jaar) lid van de partij en we hopen dat jij interesse hebt”. Omdat alle puzzelstukjes in elkaar leken te vallen zeg ik terug: “dat heb ik!”. De komende periode als rollercoaster omschrijven is een understatement. Ik maak de allermooiste en tegelijkertijd meest intensieve periode van m’n leven (tot nu toe) mee. Woorden als: wethouder, fractie, campagne, profileren en canvassen behoren ineens tot mijn dagelijkse jargon. Langzamerhand daalt ook het besef dat ik als jonge vrouw (26 jaar) die ook nog eens op vrouwen valt een belangrijke rol vervul, ik zie namelijk veel (oudere) mannen om me heen en het bewustzijn groeit dat representatie van groot belang is.

Na een ongelooflijke actieve, intense maar vooral leuke campagne straal ik van blijdschap en motivatie. Ik heb zo veel fantastische gesprekken mogen voeren en interessante mensen ontmoet dat ik meer binding voel met mijn stad dan ooit te voren. Ergens in mij begint tevens de overtuiging te groeien dat het wel eens zou kunnen gaan lukken, die verkiezingen winnen… Maar, dat zeg ik (nog) niet hardop. Tót die (inmiddels befaamde) 16 maart, de uitslagenavond. De sfeer zit er goed in en ik zie Floor en Maarten ook voorzichtig glimlachen. De eerste uitslagen druppelen binnen en met nog geen 2% van de stemmen geteld zijn wij de grootste. Naïviteit neemt de overhand en ik zeg: “dit kan niet meer misgaan”. Dat klopte. Maarten snelde naar ons toe nadat er 60% van de stemmen geteld zijn, hij had een (ingewikkelde en enigszins twijfelachtige) wiskundige berekening gemaakt waaruit kwam dat alleen GroenLinks ons nog zou kunnen inhalen maar die kans was klein. Na 98% van de stemmen durfde we te juichen en na 100% te feesten. De PvdA had 10979 stemmen gehaald en had daarmee recht op 7 zetels.

Wat een avontuur. Het vormt het begin van een nieuwe, ontzettend vette periode als raadslid van de Gemeente Haarlem. Waar ik elke dag tot nu toe plezier en energie uit heb gehaald.

Dit bericht verscheen eerder op de website van het Centrum voor Lokaal Bestuur van de Partij van de Arbeid.