Bijeenkomst Orange The World

19 december 2020

Van 25 november tot 10 december 2020 waren twintig gebouwen in Haarlem oranje verlicht. De burgemeester ontstak de verlichting van de St. Bavo op de Grote Markt tijdens een bijeenkomst op 25 november in de Refter van het Gemeentehuis, waar de PvdA  vertegenwoordigd was door raadslid Mini Schouten en door PvdA statenlid Annet de Vries. Orange The World is een wereldwijde actie die aandacht vraag voor de positie van vrouwen die te maken hebben met geweld.

In ons land geven. volgens de Commissie Rechten van de Mens. 45% van de vrouwen vanaf vijftien jaar aan te maken hebben gehad met fysiek en/of seksueel geweld. Het gaat om heel veel vrouwen en daar kan niet genoeg aandacht voor zijn. Veel van dit geweld is niet altijd zichtbaar. Dit jaar werd speciale aandacht gevraagd om alert te zijn op vermoedens en signalen van geweld tegen vrouwen. De oproep is om het gesprek aan te gaan en vrouwen te helpen om het bespreekbaar te maken. Er is een speciaal landelijk nummer dat gebeld kan worden voor hulp, advies en ondersteuning van vrouwen die dat nodig hebben. Dat nummer is 0800-0188.

In de regio Zuid-Kennemerland gaat het om duizenden gevallen per jaar. De gemeente heeft een belangrijke rol in de opvang en ondersteuning van deze vrouwen. Het gaat dan om het bieden van een veilig plek in de opvang, maar ook om ondersteuning en begeleiding. Ook landelijk heeft de PvdA oog voor de positie van de vrouwen. Onlangs is het voorstel in de Tweede Kamer aangenomen dat vrouwen die moeten vluchten en nieuw onderdak moeten zoeken, tien dagen hun salaris doorbetaald krijgen.