Door Privé: Marceline Schopman op 17 maart 2014

Bezoekersschijf parkeren blijft gewoon bestaan

De PvdA is voor een ander parkeerbeleid, maar wil de parkeerschijf voor bezoekers in woonwijken handhaven. De VVD zaait bewust verwarring hierover in een mail aan wijkraden, maar de werkelijkheid ligt toch echt anders dan de VVD voorspiegelt.

De PvdA is, net als veel andere partijen, inderdaad voorstander van ‘fiscalisering’ van parkeren. Dat is een systeem waarbij parkeerboetes in de gemeentekas vloeien, en dus gunstiger voor de gemeente. Dat is nu bij belanghebbenden parkeren slechts het geval voor een klein percentage en binnenkort stopt dat helemaal (wet Mulder).   Dit hoeft echter niet te betekenen dat er voor bewoners iets verandert. Je kunt bijvoorbeeld een 0-tarief afspreken voor bepaalde delen van Haarlem.

Een ander voordeel is dat handhaving eenvoudiger wordt. Zo kunnen we bezoekers aan de stad makkelijker motiveren om in garages te gaan staan in plaats van in woonbuurten. Het voorkomt ook dat bezoekers uitwijken naar buurten of straten in een wijk waar geen betaald  parkeren bestaat. Dit is een  grote ergernis die bij onze enquêtes in de wijken   naar voren komt en voor minder leefbare en prettige wijken zorgt door de parkeeroverlast/ parkeerkrapte.

Maar dan nu de crux: de VVD stelt dat ook de bezoekersvergunning zou verdwijnen. Dat is klinkklare onzin. Dit systeem is er nu wel in de oude binnenstad (anders houden bewoners geen parkeerplek meer over), maar de PvdA en vele andere partijen hebben in de raad al aangegeven de bezoekerspas te willen behouden in de rest van de stad. Hier is ook uitdrukkelijk mogelijkheid voor geboden door de wethouder.

Er komt de komende periode  een onderzoek naar invulling van het het gefiscaliseerde model. Daar kunnen we ons als raad gewoon over uitspreken en randvoorwaarden voor aangeven voor zover we dat al niet gedaan hebben. Een randvoorwaarde voor de PvdA is dat de bezoekersschijf blijft bestaan.

Privé: Marceline Schopman

Privé: Marceline Schopman

Geen Haarlemmer is gelijk, maar iedereen heeft  wel recht op gelijke kansen of je nu links of rechts van het Spaarne woont. Om dat samen te bewerkstelligen, ervoor te knokken en wat behaald is te bewaken, is sociaal en democratisch!

Meer over Privé: Marceline Schopman

Waar ben je naar op zoek?