9 februari 2021

Abortuskliniek Bloemenhove – deel II

De PvdA Haarlem is blij met het voornemen dat de burgemeester vandaag heeft gecommuniceerd ten aanzien van de Bloemenhove kliniek. De burgemeester reduceert het aantal demonstratielocaties van vier naar één (aan de Claus Sluterweg) en hanteert een afstand van de locatie tot de kliniek van 25 meter.

Wat ons betreft is de Bloemenhove-motie van 17 december jongst leden, mede ingediend door PvdA Haarlem, hiermee afgedaan.

De PvdA Haarlem nam op dit dossier het standpunt in (zie eerdere blogs over Bloemenhove op deze pagina) dat één locatie op 25 meter de juiste oplossing zou zijn om ongestoorde toegang van cliënten van Bloemenhove tot de kliniek te waarborgen. Zonder de rechten van demonstranten en tegendemonstranten te miskennen. Het vandaag gecommuniceerde voornemen van de burgemeester strookt hier dus precies mee.

Uit de juridische lectuur blijkt dat 25 meter een mooi evenwicht biedt tussen de twee relevante grondrechten (het grondrecht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer en het grondrecht om te mogen demonstreren, het “betogingsrecht”). Daarmee is een demonstratielocatie op 25 meter een houdbare, duurzame oplossing is.

Uit een brief van de burgemeester aan de gemeenteraad blijkt bovendien dat Haarlem, qua afstand van de demonstratielocatie tot de entree van de kliniek, een mooi midden houdt wanneer je dit vergelijkt met andere gemeenten die ook een abortuskliniek binnen hun gemeentegrenzen hebben.

De “demonstratie-afstand” die gemeenten met abortusklinieken hanteren, blijkt in de praktijk afhankelijk van de lokale fysieke inpassing. In beginsel wijzen de burgemeesters een demonstratielocatie aan “aan de overzijde van de straat”. Aan de Heemstede kant van de Bloemenhovekliniek heeft burgemeester Nienhuis een demonstratielocatie aangewezen op 20 meter van de entree van de kliniek (aan de Herenweg).

Het voornemen van de burgemeester zal nu eerst nog met de gemeenteraad besproken worden. Het betreft een bevoegdheid van de burgemeester. Maar gezien alle ophef in de raad en de stad  wil de burgemeester de raad nu eerst gelegenheid bieden om op het voornemen te reageren.

De PvdA Haarlem hoopt dat ongestoorde toegang tot de kliniek nu zo snel mogelijk geregeld kan worden. In elk geval voorafgaand aan de eerstvolgende demonstratie bij Bloemenhove. Met het oog daarop heeft de PvdA de volgende vragen ingediend:

  1. Is/zijn er voor later deze maand weer (een) demonstratie(s) gemeld bij de Bloemenhovekliniek? Zo ja, voor welke datum/data? 
  2. Hoeveel tijd heeft de burgemeester nodig tussen bespreking van zijn voornemen met de Raad (zoals gecommuniceerd op 9 februari), en de uitvoering van zijn voornemen?

Donderdag verwachten we het antwoord van de burgemeester op deze vragen. Vanavond verwachten we ook de reactie van de directeur van Bloemenhove op het voornemen van de burgemeester. De PvdA Zuid-Kennemerland organiseert namelijk samen met de Pletterij een debat over Bloemenhove, waaraan ook de directeur van de Bloemenhove kliniek zal deelnemen.