1500 sterren “Haarlem viert Cultuur” – volgende keer een duurzaam product door lokale makers?

9 maart 2019

Haarlem Marketing heeft eind vorig jaar een opdracht uitbesteed voor “aankleding van de stad” (“city-dressing”), in het kader van het stedelijk thema “Haarlem viert cultuur”. De uitvoering van de opdracht wordt door de PvdA-fractie als niet duurzaam gekwalificeerd. Wij willen dat bij komende opdrachten duurzaamheid van processen en materialen voorop staat. 

Het coalitie-akkoord “Duurzaam Doen” roept op om duurzaam te doen, dus te werken met lokale, duurzame materialen. In het akkoord staat bovendien het voornemen van de coalitie om te zoeken naar mogelijkheden om opdrachten te verlenen aan Haarlemse, sociale bedrijven.

Uit antwoorden op technische vragen van de PvdA uit november vorig jaar, blijkt dat de opdracht werd gegund aan een Rotterdams ontwerpbureau, die hun ontwerp, 1500 goud beschilderde/gespoten polystyreen sterren in verschillende groottes, liet uitvoeren in Duitsland. Opdrachtverlening aan een ontwerper uit een andere stad, die zijn product in het buitenland laat maken, van beschilderd polystyreen/plastic is, wat de PvdA betreft, niet duurzaam.

De sterren hingen vanaf november op diverse gemeentelijke gebouwen en bruggen, en worden deze week weer verwijderd. De kleine sterren zullen cadeau worden gegeven aan jonge ouders die hun pasgeborene aangeven aan de balie van Burgerlijke Zaken. De grotere sterren worden naar MooiZooi gebracht, een recycle-store in Schalkwijk.

Aannemelijk is dat veel inwoners geen verband konden leggen tussen de sterren die her en der op gebouwen in de stad geplakt werden gedurende de Kerstperiode, en het thema: “Haarlem viert cultuur”. Ook in die zin is de PvdA kritisch op de € 77.000,— aan publiek geld die deze opdracht de gemeente heeft gekost. 

De PvdA zal het college dan ook bij de eerstvolgende Commissie Beheer oproepen om gemeentelijke opdrachten voortaan, in lijn met het coalitie-akkoord, aan te besteden volgens duurzame afwegingscriteria en eisen. Hierbij zijn uitgangspunten als circulariteit, voorkomen van onnodig vervoer en het gebruik van duurzame materialen van groot belang.

***