30 augustus 2015, om 17:00, Café Thuys bij Het Dolhuys | Schotersingel 2 | Haarlem | Café Thuys bij Het Dolhuys | Schotersingel 2 | Haarlem

Boekenclub bespreekt ‘Hart van Europa’ van en met Marnix Krop

Op zondagmiddag 30 augustus bespreken we in de boekenclub van de PvdA Haarlem het boek ‘Hart van Europa’ van Marnix Krop. Speciale gast deze middag is de auteur zelf! Van 2009 tot 2013 was Krop Nederlands ambassadeur in Berlijn. In zijn boek beschrijft hij de centrale en leidende rol van Duitsland in Europa. In het licht van de actuele Europese politiek belooft het een interessante middag te worden. Leden en belangstellenden zijn van harte welkom om zich bij de boekenclub aan te sluiten!

Over het boek9789035140868-cover--178
Ruim zestig jaar maakte Duitsland zich kleiner dan het was: economisch weliswaar een reus, maar politiek toch een dwerg. Schuld aan een barbaarse oorlog en de deling van het land in Oost en West waren hieraan debet. De val van de Muur bracht Duitsland wat tot zijn ‘normalere’ proportie terug. Maar pas de eurocrisis katapulteerde Duitsland in een nieuwe, leidende rol. Sindsdien kijkt heel Europa naar Berlijn. Onder Duitse druk zijn de teugels aangehaald. Hulp aan de probleemlanden wordt nu gekoppeld aan een verplicht herstel van solide openbare financiën en van een concurrerende economie. Zal dit beleid Europa duurzaam uit de crisis halen en hoe gaat dit ‘Duitse’ Europa eruitzien? Blijft Duitsland zelf eigenlijk wel Europees? Kan en wil Duitsland Europa wel leiden? Heeft het daarvoor niet anderen nodig, Frankrijk en Polen voorop? Houdt Duitslands nieuwe macht ook een nieuwe internationale opdracht in? En wat is de rol van Brussel en van Nederland in dit verhaal? Duitsland als probleem en als oplossing voor Europa.

Over de auteur
Marnix Krop schetst een cruciaal spel dat zich afspeelt in het hart van ons continent. Marnix Krop heeft veel van het beschrevene en de hoofdrolspelers van dichtbij meegemaakt. Hij was directeur-generaal Europa op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werkte op onze ambassades in Parijs en Warschau. Van 2009 tot 2013 diende hij als Nederlands ambassadeur in Berlijn. Zijn analyse van dit grote politieke en economische verhaal is verweven met persoonlijke belevenissen.

Over de PvdA Haarlem Boekenclub
Ben je gek op lezen én geïnteresseerd in de politiek? Sluit je dan aan bij de boekenclub van de PvdA Haarlem! Elk kwartaal lezen we eenzelfde boek en komen we op een zondagmiddag bij elkaar om het boek te bespreken. Elke bijeenkomst start met een inleiding op het boek, het gesprek daarna wordt geleid door een van de aanwezigen. Iedereen komt een keer aan de beurt als gespreksleider. Aan het einde van de middag kiezen we samen het boek dat de volgende keer wordt besproken. Om deel te nemen is aanmelden verplicht. Dat kan door een mailtje te sturen aan Remy Wilshaus: r.wilshaus@gmail.com.